menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

'İLKE Vakfı'ndan yeni bir konferans ve rapor!

14 1
14.03.2025

İLKE Vakfı, 28 Eylül 2024 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde (BÜ) düzenlediği konferansı 2025 başında, “IV. İstanbul Eğitim Konferansı Sonuç Raporu: Eğitimi Yeniden Tasarlamak: 21. Yüzyıl Becerileri”1 adıyla kitaplaştırmış.

İlgili web sayfasına göre İLKE (İlim Kültür Eğitim) Vakfı, “amacı, kaynağını İslam’dan alan insani değerlerin toplumda anlaşılıp yaşanmasına katkı sağlanmasına yönelik eğitim, araştırma, yayın, organizasyon, yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerini gerçekleştirmek” olan bir kuruluştur.2

Bu kitabın kapağının altında yer alan bilgiden, konferansın İLKE Vakfı, BEBAM ve BÜ Eğitim Fakültesi’nin işbirliğiyle düzenlendiği anlaşılıyor. Ancak eğitim fakültesinin akademik kuruluyla yönetim kurulunda böyle bir işbirliği kararı alınmadığı, bir başka deyişle fakülteye kayyım niteliğinde atananlar dışında fakültenin bu işbirliğine karşı olduğu ve karşı olanlardan sözleşmeli iki akademisyenin işine son verildiği biliniyor.

Kapaktan sonra gelen sayfadan, 5 kişilik düzenleme kurulunda, İLKE Vakfı yönetiminden 3 kişi ile BEPAM direktörü ve BÜ eğitim fakültesinden bir doçentin bu konferansı düzenlediği anlaşılıyor. Düzenleme kurulundaki bu doçentin, ilgili bölüm ve eğitim fakültesi istemese de kayyım niteliğinde tepeden atanmış bir kişi olduğu da biliniyor.

Sonraki sayfada bu konferansa, 38 okul yöneticisi, 86 eğitimci, 40 akademisyen, 62 öğrenci 9 sivil toplum kuruluşu olmak üzere toplam 281 kişinin katıldığı belirtiliyor.

Bu sayfanın ardından "Program Akışı" sayfası geliyor. Bu sayfada "Açılış ve Selamlama Konuşmaları"nı yapanların adları ile konferansta bildiri sunanlarla sundukları bildirinin adları yer alıyor. Sonra "EPAM: Politikaları Araştırma Merkezi" başlıklı bir sayfa yer alıyor. Bu sayfada, İLKE Vakfı’nın bir yan kuruluşu olan EPAM hakkında bilgi veriliyor. Örneğin “EPAM, toplumsal sorumluluk bilinciyle Türkiye’de yaşanan dönüşüm serüvenini eğitim alanında izlemek, anlamak, yorumlamak, açıklamak ve 'Geleceğin Türkiyesi' için politikalar geliştirmek temel misyonunu üstlenmiştir” deniyor. Bu sayfayı "İstanbul Eğitim Konferansı" başlıklı sayfa izliyor. Burada sırasıyla, "Kasım 2021’de Dijital Çağda Beceri Edinimi, Ekim 2022’de Dijital Çağda Beceri Edinimi, Ekim 2023’te de Mesleki ve Teknik Eğitimde Yeni Ufuklar" konularında düzenlenen konferanslar birer paragrafla tanıtılıyor.

Ardından, "Program Akışı" sayfasında adı bulunmayan ve İLKE Vakfı araştırmacısı olduğu açıklanan bir kişinin, “21. Yüzyıl Becerileri ve Türkiye’de Eğitimin Dönüşümü”........

© soL