menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Soykırımın dönüşümü mü?

20 3
20.01.2025

İsrail'in Filistin halkına karşı başlattığı imha savaşı 470 günü doldurdu. Bu yazıyı yazmak için bilgisayar başına oturduğum saatlerde iki taraf arasında geçici bir ateşkesin başlaması bekleniyordu.

İşe anlaşmanın içeriğinde ne olduğuna bakmakla başlayalım. Varılan ateşkes anlaşmasının birinci aşaması 6 hafta içerisinde 33 İsrailli rehinenin 1997 Filistinli tutsakla değişimini öngörüyor. İkinci aşamada Gazze'nin İsrail tarafından işgaline son verilmesi yer alıyor. Üçüncü aşamada ise geri kalan rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'nin yeniden imarı bulunuyor. Anlaşmanın tam metnini görmek mümkün olmadı ama BM uzmanlarının verdiği bilgiye göre içerik bundan sekiz ay önce varılan anlaşmayla aynı. O halde neden şimdi sorusu da sorulmalı. Yanıtı basit. Trump yönetimi öyle istediği için. Bunu açacağız.

Katar, Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri'nin iki taraf arasında yürüttüğü müzakereler sonucunda ortaya çıkan bu anlaşma her gün bombalanan ve katledilen Filistin halkına elbette nefes aldıracaktır. Keza İsrail tarafından engellenen insani yardımların bölgeye girişine olanak sağladığı gibi, Siyonist rejimin yürüttüğü imha politikasına mal taşıyanlara “bakın şu kadar insani yardım gönderdik” makamından böbürlenmek fırsatı da verecektir. Dolayısıyla silahların bir süre için dahi olsa susması iyidir ama tek başına yeterli midir? Daha ayrıntılı şekilde sorarsak, bu anlaşmadan Filistin ve bölge halkları için parlak bir gelecek çıkabilir mi?

Sırayla gidelim. Elbette İsrail’in bu anlaşmaya uyacağının garantisi yok. Tel Aviv’den yükselen sesler bu yönde pek umut vermiyor. İsrail kabinesinin insanlıktan en yoksun üyelerinden Maliye Bakanı Smotrich ile Güvenlik Bakanı Ben Gvir, Netanyahu’dan ateşkesin İsrail’in Gazze’yi “dönüştürme” planlarından geri dönüş anlamına gelmediği yolunda güvence aldıklarını söylüyorlar. Smotrich “Gazze’nin yaşanamaz bir yer hale geldiğini ve bundan sonra da öyle kalacağını” söylemekte beis görmüyor. Netanyahu ise kâh kabine üyelerinin itirazını ve koalisyon dengelerini, kâh bir takım eften püften bahaneleri kullanarak ipe un sermeye kalkıştı ve bu arada Gazze’deki katliama son dakikaya kadar devam etti. Ateşkes anlaşmasına varıldığının açıklanmasından bu yana yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere yüzden fazla Filistinli öldürüldü. Birinci aşama aşılsa dahi ikinci aşama yani İsrail’in Gazze’deki işgalini bütünüyle sonlandırması ihtimali düşük görünüyor. Özellikle Mısır sınırındaki Philadelphia koridorundan çekilme konusu uzun pazarlıklara sahne olmaya aday.

İsrail’in yan çizme........

© soL