Suriye Dosyası- 6
Beşşar Esad’ın Kuveyt’in tuzağına düşmesinin başlıca nedeni destek arayışıydı. Çünkü kendisine en büyük desteği veren A. Necdet Sezer’in görevinin bitmesinden hemen sonra AKP, desteğini çekmekle kalmamış Esad’ı diktatör, katil ilan ederek devirme planına dâhil olmuştu.
Esad, Kuveyt başbakanı Sabah el-Ahmed’in gerçekte komplo olan sözde davetini bu nedenle kabul etmişti. İşgalden sonra bölgede yeni bir realitenin olduğuna ve Suriye’nin de kendi çıkarlarını gözetmek için bu gerçeği görmesi gerektiğine dair mesajlar veren Esad’ın söyledikleri, ABD adına istihbarat toplayan Kuveyt başbakanı Sabah el-Ahmed’in anlatımıyla raporda şu şekilde yer buluyordu:“
(…) Beşşar, Suriye’nin Irak işgalinden önce çok büyük hatalar yaptığını söyledi ama şimdi ABD birliklerinin sınırında bulunması, İsrail’le anlaşmazlığının ülkeye hala musallat olması ve Türkiye’nin sorunlar çıkartması nedeniyle yeni baskılar altındaydı. Kendisini kuşatılmış hissediyordu. Sabah el Ahmed (kendisini kastediyor) onunla hemfikir oldu ama çözüm için başkalarına bakmaması tavsiyesinde bulundu. Beşşar, kendi problemlerini kendisi çözebilirdi. Kuveyt tarafı görüşmeden, Beşşar’ın bunu anladığına ikna olmadan ayrıldı.”
Kuveyt’in, ABD’nin uydusu olduğunu biliyoruz ve ABD adına istihbarat bilgisi toplamasını da anlayabiliriz ancak Esad’ın, ciddi stratejik hatalarının olduğunu da söylemek gerekiyor. Her ne kadar Kuveyt başbakanının önerilerini dikkate almamış olsa da Kuveyt’in, kendisine destek çıkacağını zannederek onunla paylaştığı bilgilerin ABD’ye ulaştırılacağını anlamış olmalıydı. Bir yandan ABD’nin “bırak git” tehdidine karşı rest çekerken diğer yandan kendisini kuşatılmış hissettiğini, çaresizliğini itiraf etmesi ABD açısından kritik bilgidir. Bu durumda ABD, Esad’ın restinin blöf olduğu gerçeğini mutlaka görecek ve stratejisini de buna göre belirleyecektir. Sabah el-Ahmed’in başkalarına bakmaması, kendi sorununu yine kendisinin çözebileceğine dair telkinlerde bulunması da Ortadoğu coğrafyasında Esad’ı, yalnızlaştırma politikalarının bir parçasıdır.
Kuveyt’in başkalarından kastı ise başta İran olmak üzere Esad’a destek veren Türkiye, Rusya ve Çin’dir. Bu ülkelere güvenmemesi gerektiği, kendi sorununu kendisinin çözmesinin daha gerçekçi olduğu yönünde telkinlerde bulunmasındaki amaç ise bu ülkelere olan güvenini sarsmak ve onlardan uzaklaşmasını sağlamaktır. Böylece destek veren bu ülkelerle olan stratejik ilişkiler baltalanacak ve Esed tek başına kalacaktır.
ABD’ye mesaj: Balık oltaya takıldı!
Suriye dışişleri bakanı Faruk el-Şara’nın şikâyet edildiği bu görüşmeden sonra Faruk el-Şara bu defa tek başına Kuveyt’e bir ziyaret daha gerçekleştiriyor. Birkaç saatlik görüşmenin ertesi günü Kuveyt Başbakanı Sabah el-Ahmed, Faruk el-Şara ile yaptığı görüşmeyi aktarmak üzere uşaklık görevini bizzat kendisi üstelenerek Washington’a gidiyor. İkisi arasında geçen görüşmenin ayrıntıları, Sabah el-Ahmed’in kendi ifadesiyle kriptoya şu şekilde yansıyor:“
(…) Şara, birkaç saatliğine Kuveyt’e geldi. Suriye’nin sorunları........© SiyasetCafe
visit website