menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Öcalan'ın Çağrısını Kim, Nasıl Okuyor?

11 13
04.04.2025

Önce ki makalede Türkiye’nin terör örgütü listesinde bulunan ve terörle mücadele kapsamında operasyonlar düzenlediği PKK’nın Suriye yapılanması PYD’nin ABD’nin talimatıyla adını SDG olarak değiştirdiğine dikkat çekmiştim.

Mevcut Suriye hükümeti ile anlaşan SDG’nin lideri Mazlum Abdi’nin, Öcalan’ın silah bırakma çağrısının kendilerini bağlamadığını, PKK’dan sonra ikinci büyük şehir yapılanması KCK’nın lideri Cemil Bayık’ın da kesin bir ifadeyle Öcalan’ın bu konu da karar verme yetkisinin olmadığını, kararın da sorumluluğun da kendilerinde olduğuna işaret etmiştim.

Bu açıklamalar Öcalan’ın “Silahları bırakın, örgütü feshedin” çağrısının örgüt nezdinde hiçbir anlam ifade etmediğini, Öcalan’ın süreç içinde aparat, sıçrama tahtası olarak kullanılmak istendiğini açıkça ortaya koymaktadır. Ortadoğu’da ki gelişmelere paralel olarak yapısal değişikliğe giden, stratejisini bu gelişmelere göre belirleyen ve gerek gördüğünde yeni gruplar oluşturan ana unsur PKK’nın, Öcalan’ın çağrısını nasıl değerlendirdiği, bu yazıda yanıtlamamız gereken en önemli sorudur. PKK ile Öcalan ilişkisine açıklık getirdiğimizde yeniden başlatılan açılım sürecine ilişkin “Apo’nun çağrısıyla PKK silah bırakır mı?” gibi benzer tüm sorular yanıtlanmış olacaktır.

Hepimizin hatırlayacağı üzere daha önce “Kürt açılımı” adıyla başlatılan BOP’un Türkiye ayağı şimdi ise “Terörsüz Türkiye” adı altında kamuoyuna şirin gösterilerek yeniden uygulamaya konulmak isteniyor.

Devletin muhatap almak zorunda kaldığı Abdullah Öcalan’ın yakalandığı, doğrusu Türkiye’ye teslim edildiği 1999’dan beridir örgütün yöneticiliğini yapan ve Öcalan’a bağlı olduklarını vurgulayan Murat Karayılan, Öcalan’ın çağrısının temelinde ateşkes ilan ettiklerini, savaşa da çözüm sürecine de hazır olduklarını açıklamıştı.

Açıklamalarının içerisinde ki önemli ayrıntı, henüz süreç başlamadan taraflar arasında şimdiden sürecin ismi üzerinde anlaşamadıklarını gösteriyordu. Öcalan’ın çağrısıyla ateşkes ilan ettiklerini açıklayan Karayılan, Terörsüz Türkiye sloganına atıfta bulunarak eylemlerinin terör değil şiddet olduğunu aksine Türkiye’nin terör uyguladığını belirterek sürecin adını kabul etmediğini dolaylı olarak ortaya koymuş oldu. İlerleyen zamanlarda “Terörsüz Türkiye” sloganı, PKK’nın da kabul edebileceği bir slogan ile değiştirilirse şaşırmayın. Karayılan’ın açıklamalarında dikkat çeken önemli bir ayrıntı daha var ki o da Öcalan’ın çağrısını dikkate almadıkları, silah bırakma yerine ateşkes ilan ettiklerini duyurmasıdır. Oysa ateşkes, uluslararası tanınan devletlerin karşılıklı savaşını sona erdirmek için taraflar arasında yapılan bir anlaşmadır. PKK devlet değil, aksine birçok devletin terör listesine aldığı silahlı illegal bir terör örgütüdür. Murat Karayılan bu açıklamasıyla PKK’yı Türkiye ile savaşan bir devletmiş gibi göstererek........

© SiyasetCafe