Yapay zeka destekli sosyal davranış deneyi: Yapay zekalar Minecraft’da kendi toplumlarını kurdu, demokrasi de var rüşvet de…
Yapay zeka dünyasından birbiri ardına ilginç haberler gelmeyedevam ediyor. Bu haberlerin belki de en dikkat çekeni, Kaliforniya merkezli Altera şirketinin son deneyi oldu. FirmanınProject Sid adını verdiği yapay zeka destekli sosyal davranışlaboratuvarı deneyi ve bu deneyden elde edilen çıktılar bir süredaha adından söz ettirecek gibi.
Project Sid adı verilen proje kapsamında binlerce yapay zekaajanının (agent) tamamen kendi kararlarını verecek şekildetalimatlandırılıp, Minecraft oyununda kendi toplumlarınıkurdukları belirtiliyor. Benim diyen siyaset mühendislerinikıskandıracak bu toplumda işler bir ekonomi, inanç sistemi, yardımlaşma, hatta toplumun tüm “bireylerinin” katıldığı birdoğrudan demokrasi bile var.
MIT Üniversitesi’nin eski profesörlerinden Robert Yang’ınbaşını çektiği girişimin sosyal deneyler için yepyeni birparadigma sunabileceği iddia ediliyor.
“Agent” yani ajan olarak adlandırılan bu yapay zeka birimleriiçin güzel Türkçemizde başka bir karşılık bulmak gerektiğimuhakkak. Toplum dizaynı, demokrasi, ajan ( yapay zekabağlamı içinde bile olsa) kelimeleri aynı cümledekullanıldığında Türkiye’de pek çok okurun tüylerini diken dikenedebilir. Agent kelimesi için bir süredir anlamı daha iyi karşılayabilecek bir Türkçe kelime türetme çabası söz konusu. Önerilen karşılıklardan kavramın amacını en iyi yansıtan adayın “işgören” kelimesi olduğunu zannediyorum. Bu tartışmayıbirkaç hafta öncesinde takipçileri ile yaptığı anketle başlatanProfesör Murat Karakaya’nın katkılarını da böylece zikretmiş veteşekkürlerimizi sunmuş olalım.
Biz Türkçemiz’de “işgören” adı ile ansak da yapay zekabağlamında “agent” ya da “ajanların” bu isimle anılmasınınbirkaç nedeni var. Bu ajanlar (agent) bağımsız olarak hareketedip, kendi bağlamlarında “rasyonel” kararlar alabiliyorlar. Keza,........
© Serbestiyet
visit website