menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

TikTok sosyalizmle tanışınca: Alman solu, küllerinden nasıl doğdu?

23 1
01.03.2025

“Auf die Barrikaden!” (Haydi barikata!)”

36 yaşındaki Ortadoğu uzmanı, Rosa Luxemburg dövmeli feminist solcu Heidi Reichnnek, Nazilerin adım adım yükselişine karşı halkı örgütlemeye çalışan Alman solunun panik ve heyecanını andıran ateşli meclis konuşmasını iki ay önce bu cümleyle sonlandırmıştı.

Heidi Reichnnek’in bu konuşması, aşırı sağcı AfD hariç herkesin birbiriyle saygılı bir şekilde anlaşamadığı, uzlaşamamakta uzlaştığı sakin meclisin atmosferini bozmuştu, fakat Sol Parti’nin genç yıldızının öfkesi aslında tam da meclis teamüllerinin zedelenmesine yönelikti. Afgan bir göçmenin işlediği bıçaklı saldırının ardından merkez sağ muhafazakar CDU’nun lideri Friedrich Merz, yaklaşan seçimlerde seçmeni aşırı sağcı AfD’ye kaptırmamak ve Yeşiller-Sosyal Demokratlar-Liberaller koalisyonunu zorlamak adına ilticayı zorlaştıran bir göçmen reformu önerisi vermiş, ilk tur oylamada AfD de CDU vekilleriyle birlikte hareket etmiş, böylece AfD’ye yıllardır uygulanan “siyasi izolasyon” taktiği geride bırakılmış, her ne kadar sonrasında Merkel’in de müdahalesiyle geri adım atılsa da teklif ilk turda geçer oy almıştı.

Genç kadın bu iş birliği üzerine öfkelenmiş ve meclis kürsüsünden doğaçlama bir konuşmayla AfD ile iş birliği yapan Merz’i eleştirmişti. Heidi’nin konuşması sadece TikTok’ta 7 milyon izlendi. Bu konuşmanın ardından anketlerde %3 civarı seyreden Sol Parti, %8’lere çıktı, partinin federal seçimlerdeki birinci sıra adayı olarak gösterilen Heidi Reichnekk sadece Instagram’da 130 bin yeni takipçi kazandı, partiye 90 bin yeni üye kaydoldu.

36 yaşındaki genç kadın, sadece konuşmasıyla baraj altı kalma riski taşıyan bir partiye can simidi olmamış, aynı zamanda komünist Doğu Almanya’nın otoriter tek partisinin halefi olan Sol Parti’yi kozmopolit Berlin’le, partiye mesafeli duran Batı Almanya metropolleriyle tanıştırmıştı. Günün sonunda Sol Parti, seçimden kısa bir süre önce dünyadaki her sol hareketin kaderini yaşayıp fraksiyonlara bölünse ve içerisinden büyük istifalarla yeni bir parti çıkarsa da oylarını arttırdı, %8.8 oy alarak 64 vekil kazandı, hem oyunu hem vekil sayısını ikiye katladı.

’lere ulaşan aşırı sağcı AfD’nin ana muhalefet partisi olması karşısında Alman soluna küçük de olsa önemli bir teselli fırsatı sunan bu başarının en büyük mimarı şüphesiz bir şekilde TikTok ve Z kuşağını sosyalizmle tanıştıran Heidi Reichnnek.

Almanya’nın doğusunda doğup, batısında büyüyen 36 yaşındaki Heidi Reichnnek, işçi sınıfı bir ailenin çocuğu. Lisans eğitimini Ortadoğu Çalışmaları ve Siyaset Bilimi üzerine yapan genç kadın için dönüm noktası ise Arap Baharı. Lisans eğitiminin son senesini Mısır’da geçiren Reichnnek, Tahrir’de başlayan Mübarek karşıtı gösterilerden etkilenerek hem gençlerin siyasete katılımı hem de protesto kültürü üzerine uzun bir süre kafa yordu, ardından aynı üniversitede yüksek lisans yaptı ve İslamcılık ve Selefilik üzerine araştırma projelerine katıldı. Akademinin ardından Merkel’in kararıyla Almanya’ya gelen Suriyeli göçmenlere yönelik sosyal projelerde görev alan Reichnnek aslında tam da bu nedenle sıkı bir entegrasyon ve göçmen savunucusu. Suriyeli çocuklara Almanca öğreten, çocukların eğitim hayatından kopmaması için uğraşan Reichnnek aşırı sağın yükselmesi üzerine 2015’te Sol Parti’ye katıldı, kısa bir sonra hızlıca yerel siyasette yükseldikten sonra 2021 seçimlerinde Bundestag’a, yani federal meclise girdi.

32 yaşında meclise giren Heidi Reichnnek partisinin en kötü seçim sonuçlarından biri vesilesiyle vekil seçilmişti. Parti %5 barajını aşamamış, fakat en az üç dar seçim bölgesinde vekil kazandığı için barajı geçmiş sayılmıştı. Partinin önceki seçimlere göre vekil sayısı yarıya düşmüş, elde kalan 39 vekil de kısa bir süre sonra birbirine girmişti.

Partinin karizmatik liderlerinden Sahra Wagenknecht, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte farklı bir yol seçmiş, Doğu Almanya döneminde Stasi’ye muhbirlik yapmakla suçlanan sekter orta yaşlı erkeklerin egemen olduğu parti yoğun bir ideolojik ayrımın eşiğine gelmişti. NATO karşıtı Sahra Wagenknecht, Rusya’nın işgalini yüksek perdeden kınamamış, yaptırım kararlarına karşı çıkmış, Alman ekonomisinin Ukrayna politikaları nedeniyle olumsuz etkilendiğini ileri sürmüştü. Bu ayrım Wagenknecht ve beraberindeki 10 Sol Partili vekilin istifa etmesi ve BSW adında yeni bir muhafazakar-sol parti kurmasıyla sonuçlandı.

Sol Parti’den ayrılıp BSW’yi kuran Sahra Wagenknect.

Wagenknecht eski partisini, yoğun bir şekilde LGBTİQ ve kadın haklarını gündeme getirdiği için kimlikçi ve “woke” olmakla, NATO ve İsrail’i yeterince eleştirmemekle, Ukrayna konusunda yeterli tepki göstermemekle, fakat en önemlisi göç meselesinde fazla özgürlükçü........

© Serbestiyet