menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

BRİCS, ŞİÖ, AB ve NATO

6 1
16.09.2024

Ülkemizin Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin tarafından kurulan ve daha sonra Güney Afrika’nın katılımıyla BRİCS adını alan Batı ekonomik değerleri karşıtı örgüte katılmak için resmi müracaatta bulunduğunun ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oluşumun 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da yapılacak gelecek zirvesine katılacağının Rus makamları tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanmasından sonra konu epeyce tartışılır oldu. Burada en çok dikkat çeken hususun açıklamanın Türk değil Rus makamları tarafından yapılmış olması, tersine Türk makamlarının bu konuda bir açıklamada bulunmaktan çekinmeleri olmuştur. Hatta müracaatın Dışişleri Bakanlığının bilgisi dışında yapıldığını iddia edenler de olmuştur. Bu iddianın yalanlandığına ben şahsen rastlamadım.

Haber duyulduktan sonra konu enine boyuna epeyce tartışılır oldu. Çoğu yorumcu konunun boyutunun sınırlı olduğunu, ülkemize gelen sermayenin hala p’inin AB ülkelerinden geldiğini ve bu ülkelere ihracatımızın toplamın @’ını geçtiğini hatırlatmış gerek Rusya, gerek Çin’e ihracatımızın bunun yanında cüzi kaldığını ve artma potansiyelinin az olduğuna dikkat çekmişlerdir. Gerçekten Mao sonrasında Çin ekonomisi dünyaya açılmaya başladığında rahmetli Özal her Çinliye bir mandalina satma hayalini dile getirmişti. Ne yazık ki o hayal aradan kırk yıl geçmesine rağmen bir türlü gerçekleşemedi. Ülkemizin ihracatındaki en büyük yere sahip otomobil, tekstil ve giyim gibi kalemler zaten Çin’in alasını ürettiği ürünler olup ihracatımızı çeşitlendirme denemeleri şimdiye kadar netice vermemiştir. Bundan sonra da yüksek teknoloji yarışında pek ilerleyemediğimize göre netice almamız şüpheli gözükmektedir. Zaten Çin’in dış ticaret yapısına bakıldığında daha çok ham madde ve ara mal ithal edip rekabet gücü eşsiz olan sanayi ürünü sattığını görüyoruz. Nitekim ticaret açığı verdiği nadir ülkelerden biri olan Avustralya Çin ekonomisine sattığı bu ürünler sayesinde ticaretinde fazla vermektedir.

Nitekim BRİCS sürecine katılımın ihracatımız üzerinde etkisinin sınırlı olduğu konusunda çoğu gözlemcinin mutabık olduğunu görüyorum. Bunun nadir istisnası konuya ideolojik bir şekilde yaklaşmakta olan ve Rusya ile Çin’in hala sosyalist ekonomilere sahip olduğunu zanneden, bazıları da Moskova ile Pekin’e anlaşılmaz bir yakınlık duyan yorumcular olmuştur. Onlar iflah olmaz Batı düşmanlıkları içinde BRİCS ve belki sonradan Şangay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) katılmamız suretiyle ülkenin Batıdan kopacağının hevesini yaşıyorlar.

Gerçekten de BRİCS ekonomik bir oluşum olmadığı ve ticareti serbestleştirmek gibi bir hedefi bulunmadığı için onunla ilişkileri geliştirmek ve hatta ona üye olmak ihracatımıza zerre kadar fayda getirmeyecektir. Zaten BRİCS üyesi olsun veya olmasın hiçbir ülke piyasasını Çin ürünlerine daha fazla açma sonucunu doğuracak bir tercihli ticaret anlaşması yapmayı arzu etmeyecektir. Bizim de zaman zaman bazı hassas sektörlerde Çin’den yaptığımız ithalata koruma tedbirleri uyguladığımız malumdur. Hatta BRİCS üyeliğimizin ülkemize yatırım yapmayı düşünen Çin sanayicilerini ürkütebileceği bile denebilir. Şöyle ki ülkemizde otomobil üretim yatırımında bulunmayı düşünen Çin’li sanayicilerin daha önce G. Koreli benzerlerinin yaptığı gibi üretimlerinin büyük bir kısmını Gümrük Birliği sayesinde AB ülkelerine satmayı hedefledikleri basın haberlerinde yer almıştır. Ancak BRİCS üyeliği ülkemizin Batıdan uzaklaşma ve zaten sorunlu bir dönemden geçen Gümrük Birliğinin daha da zayıflamasına yol açarsa, Çinli yatırımcıların el emeği en az bizdeki kadar ucuz olan ve AB üyesi olma üstünlüğüne sahip bulunan Doğu Avrupa ülkelerini tercih etmeleri şaşırtıcı olmaz. Bu nedenledir ki ülkemizde yatırımları bulunan Koreli Hyundai ülkemizdeki tesislerini geliştirmek yerine AB üyesi Slovakya’yı tercih etmiştir. BRİCS’e üyeliğimiz gerçekleşir ve bunun neticesinde AB ile bağlar daha da gevşerse bu durum karşılaşacağımız ciddi bir tehlikeyi teşkil edecektir.

BRİCS’e yanaşmanın AB’nin Gümrük Birliğini geliştirmek ve tam üyelik müzakerelerini askıdan indirmekteki........

© Serbestiyet


Get it on Google Play