menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

2233 yaşında olduğu söylenen Kara Kuvvetleri’nin Subaylık Yemini neden 29 yıllık?

23 1
19.09.2024

Sırf merakımdan, ABD’nin Kara Harp Okulu West Point’in 1 Temmuz 2024’te yapılan yemin töreninin kaydını izliyorum.

Tören, okula yeni katılan ve 2028’de mezun olacak Amerikan Harp Okulu öğrencilerinin “askerlik yemini” için yapılıyormuş. Ama onlar buna “askerlik yemini” demiyorlar. “Sadakat yemini” diyorlarmış.

Yemini Öğrenci Alay Komutanı tuğgeneral yaptırıyor. Herkes sağ elini kaldırıyor, ve “Ben” dedikten sonra, bizden farklı olarak, kendi ismini söyleyerek yemine topluca başlanıyor.

Tuğgeneral “Sizden önceki 160 yıl boyunca, aynı yemin, bu aynı kutsal alanda edildi” diyor.

160 yıl lafı dikkatimi çekiyor. “Amerika’nın toplam tarihi kaç yıl ki…” diyorum içimden.

Kürsüdeki tuğgeneral bu yeminin, öğrencilerin West Point’te edecekleri üç yeminden ilki olduğunu söylüyor.

İki yemin daha varmış: Teyit Yemini ve Subaylık Yemini. Bu da ilgimi çekiyor. Merakla devam ediyorum.

Amerikalıların bu Sadakat Yemini, bizim İç Hizmet Kanunu’nda geçen Askerlik Andını andırıyor. Metin şöyle:

“ABD Anayasasına, ulusal hükümete ve ABD’nin egemenliğine bağlı olacağıma ve onları savunacağıma, bu bağlılığı herhangi bir eyalete borçlu olabileceğim her türlü bağlılıktan üstün tutacağıma, üstlerimin yasal emirlerine ve askerî kanunlara uyacağıma yemin ederim.”

Dikkat edileceği gibi burada Amerika’nın federal yapısıyla ilgili atıflar var; bağlılığın eyaletlere değil, federal yapıya olması isteniyor.

Bizim askerlik yeminimiz ise şöyle:

“Barışta ve savaşta, karada, denizde ve havada her zaman ve her yerde milletime ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve âmirlerime itaat edeceğime ve askerliğin namusunu Türk Sancağının şanını canımdan azız bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda eyleyeceğime namusum üzerine ant içerim.”

Benzerlikler yok değil. ABD’li meslektaşlarından farklı olarak bizdeki “can verme” vurgusu dikkat çekiyor. Anayasa yerine de, “kanunlar” vurgusu…

Bizde hiç olmayan ikinci yeminleri ilginç. ABD Harp Okulu öğrencileri, galiba bir gelenek olarak, ikinci sınıfı bitirip üçüncü sınıfa başladıklarında, ikinci yeminlerini, Teyit Yemini’ni ediyorlarmış. Hikayesi şöyle imiş:

Bu sınıfa başlayanlara “inek” (cow) sınıfı diyorlarmış ve bu, anladığım kadarıyla, artık mezun olmaya yaklaştıklarına işaret eden bir “tatlılık”. Amerikan motivasyonculuğunun bir uzantısı sanırım… Ve “cow” yılında, yani okulun tam ortasında, üçüncü sınıfa başlarken, Harp Okulu öğrencileri bir Affirmation (Teyit veya Tazeleme) yemini ediyorlarmış. O yeminde, ilk yemindeki benzer ifadelere ek olarak, mezun olduktan sonraki beş yıl boyunca mecburi hizmette bulunmayı kabul ettiklerine ve buna söz verdiklerine dair ibareler bulunuyor.

Ve nihayet mezun olurken de şu üçüncü ve son yemini ediyormuş Amerikalı karacı teğmenler:

“Amerika Birleşik Devletleri Anayasasını dış ve iç tüm düşmanlara karşı koruyacağıma ve........

© Serbestiyet


Get it on Google Play