menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dindarlar neden çocuklarını “Hulusi Akar Eğitim Sistemi”nden uzak tutmalılar?

28 0
tuesday

“Eğitimin amacı ne? Eğitim bilgi değil arkadaşlar. Bilgi üniversitede oluyor. Bilgi meslekte oluyor. Eğitimin amacı, bir Allah korkusu, iki kuldan utanma…”

İşte her türlü eleştiri girişimini saçma kılacak muhteşem bir ‘tez…’ Ben şahsen kendimi böyle bir saçmalığa maruz bırakmam ve bilginin eğitimin mütemmim cüzü olduğunu ‘ispatlama’ çabası içine girmem! Meğerki Hulusi bey mesela sağlık sisteminin insanların hastalıklarıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığı ‘tez’ini savunulabilir bulsun ve savunsun.

Birbiriyle çelişen, hatta bazen birbirinin tamamen zıddı iki kavramın bir arada kullanılmasıyla oluşturulmuş ifadelere oksimoron deniyor. İnternette bol bol oksimoron örnekleri bulabilirsiniz. Benim karşılaştıklarım arasında en ilginci, şimdi hâlâ öyle mi bilmiyorum, ehliyet için müracaat ettiğinizde elinize tutuşturulan “yapılacaklar” listesindeki şu ibare oldu: ”Ehliyet işlemleriniz için Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı’na bağış yapılması zorunludur…”

İzaha gerek yok herhalde: ‘Bağış’ ancak gönüllülük temelinde yapılınca ona atfedilen anlamı taşıyabilir, fakat bir bağışın aynı zamanda ‘zorunlu’ olması tam bir oksimorondur.

Peki, oksimoronun tersine, birbirinden ayrılması imkânsız iki kavramın birbiriyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını öne süren ifadeleri hangi kavramla karşılayacağız? “Bilgisiz eğitim” tezinin sahibinin adından istifadeyle naçizane ‘hakar’ kavramını öneriyor, anlaşılsın diye de cümle içinde kullanıyorum:

“’Zorunlu bağış’ bir oksimoron, ‘bilgisiz eğitim’ bir hakardır…”

İşin şakası bir yana, durum ciddi. Çünkü ‘tez’in sahibi Türkiye’de genelkurmay başkanlığı ve milli savunma bakanlığı yapmış biri ve yarın karşımıza pekâlâ milli eğitim bakanı olarak da çıkabilir.

Bu noktada şöyle bir........

© Serbestiyet


Get it on Google Play