menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kentin ruhu olmalı, reklam tabelası değil!

7 22
14.03.2025

Şehirlerin kendilerini yansıtan bir ruhu vardır. Önemli olan, bu ruhu korumak ve görünür olmasını sağlamaktır. Sayın M. Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediye Başkanlığı’nın ilk döneminde, araç trafiğine kapattığı Hükümet Caddesi’ni yeniden düzenledi. Önce, boya firmalarından aldığı destekle cadde üzerindeki binaların dış cephelerini boyatarak işe başladı. Binaların tarihi özelliklerini bozmadan görünür olmasını sağladı. Sonrasında, cadde taban döşemeleri ile ışıklandırmasını yeniden düzenledi. Sonuç olarak, 29 Aralık 1999’da Hürriyet gazetesinde “Burası Paris değil, Bartın” başlıklı haber yayımlandı. Tarihi Kentler Birliği’nden de bu cadde düzenlemesiyle ödül aldı.

Böyle bir başlangıç, Bartın kent merkezi için kent imarında kente ait bir ruh kazandırılacağının işareti oldu. Ancak devam ettirilemedi.

Şimdi bu caddeye girdiğinizde, devasa reklam tabelaları, bina giydirmeleri ve kent mimarisine uyum sağlamayan bina dış kaplamalarıyla karşılaşıyorsunuz. Peki, ödül alan o cadde nerede? Yerinde yeller esiyor.

Kentin neresinde olursanız olun, her tarafta anlamsız, şekilsiz devasa tabelalar göze çarpıyor. Bu da yetmezmiş gibi, reklam amaçlı bina giydirmeleri de var. Kentin ruhunu çalan bir anlayış tüm dış yüzeyleri işgal etmiş durumda. Üstelik uzun yıllardır buna dur diyen de yok. Ancak, Bartın Belediye Meclisi “Mimari Estetik Komisyonu” kurulmasına karar vermiş. Belki bu komisyon, görsel çevre kirliliğine bir önlem veya çözüm getirir.

Belediyeler, kentin mimari ruhunu bozmayacak esaslara dayalı şekilde uygulanacak tabelalardan gelir de elde edebilir. İşte burada Belediye Meclisi, alacağı kararlarla bu görsel kirliliğin önüne geçebilir ve ayrıca hatırı sayılır bir gelir de sağlayabilir.

İlimizin her ilçesinde çok sayıda ulusal çapta kurumsal zincir market var. Neredeyse her mahallede birden fazla şubesi bulunan bu marketlerde, gıdadan nalburiyeye, kırtasiyeden elektroniğe, zücaciyeden konfeksiyona kadar her ürün satılmakta. Genelde üç harfli olan bu marketlerin yanı sıra, farklı harflerden oluşan ulusal market ve satış........

© sendika.org