Yeni genetiği değiştirilmiş organizmalar
Eskilerinin insan ve çevre sağlığına, özellikle uzun dönemde hangi etkileri yaptığını tam olarak bilemeden ilaç ve gıda-tarım sanayi el ele vererek yeni GDO’lar hazırlamaktalar.
Yediğimiz her bitki, meyve ve sebze yabani, yani doğalından farklıdır. İnsanlar zamanla seçerek, ayıklayarak, aşı yaparak, melezleyerek, uzak bölgeden gelenleri deneyerek sebze ve meyveleri çeşitlendirdiler ama genleriyle oynamadılar.
Yeni GDO’lar çiftçi ve siyasetçileri bölüyor. Kimisi gelişsin derken, kimisi de eskisinin sonuçları daha belli değil diyor. Avrupa işin ticari yönüne bakıyor ve lobiler koridorlarda dolaşıyor.
Tohum piyasasının yüzde 60’ını denetleyen BASF, Bayer, Corteva, Limagran, Syngenta firmaları yeni GDO ve fikri mülkiyetle brövelerin peşinde. Doğada doğal olarak bulunan genlere brövelerle el koymak istiyorlar. Verimlilik, çevre koruma adına çiftçiyi, köylüyü giderek daha bağımlı hale getirecekler.
Mısır, soya, pamuk, kolza gibi ürünler transgen, yani gen aktarımıyla kimi özellikler kazanır. Bunlara Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) adı verilir. Yabancı bir DNA bitkiye aktarılır ve bitki kendi ilacını üreterek ilaca, virüse dayanıklı hale gelir. Daha çok hayvan yemi için üretilen bu GDO’lar kimi ülkelerde ekimi yasaklanırken (Avrupa- 2001/18 direktifi) kimi ülkelerde (ABD, Brezilya gibi) bolca ekilmektedir. Ayrıca etiketlenmeleri ve izlenmeleri gerekiyor. Ama dünya genelinde bir yayılma gösterememiştir. 200 milyon hektarda ekimi yapılmaktadır. Diğer bitkilere, canlılara, biyoçeşitliliğe, toprağa ve insana vereceği zarar tam olarak bilinmemektedir. GDO ile beslenen hayvanın etini de yediğimizden bizim de nasıl etkileneceğimiz belli değildir.
Yeni GDO’lar diğer adlarıyla New Genomic Technique (yeni genomik teknik) ya da New Breading Technique (yeni seçim, ayıklama tekniği) biyoteknolojik olarak yeni ürünler yaratma peşindedir. Yeni GDO demek yerine NGT ya da NBT demek aldatıcı olup gizli saklı GDO olarak piyasaya sürülmek istenmektedir. Dünyanın tarlalarını dev laboratuvarlara çevirme arzusu arka düzlemde gizlenmektedir. Avrupa’da GDO ile ilgili düzenlemenin kendilerini ilgilendirmediğini ve gıda güvenliği için düzenlemede esneklik istiyorlar. Bu kez kullanılan teknik gen aktarımı, yani transgen değil ama gen değişimi ya da mutagen ve cisgen olarak adlandırılır. Kısaca özetlersek;
Mutagen’de (gen değişimi) saptanan bir organizmaya yani bitkiye bir proteine ortak olan rehber DNA sokulur. DNA ile yönlendirilen protein gelip saptanan DNA’yı keser.........
© sendika.org
