menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Misak Manuşyan: Ölümsüz büyük dava adamı

11 0
21.02.2025

Kısa diye bileceğimizin yaşamlarına kocaman bir destan sığdıranların hikayesidir anlatılan. Manuşyan’ın yaşamı Anadolu’nun ücra bir köyünde başlar.

Paris’in Alman faşizmine karşı görkemli direnişi örgütler. Kuşaktan kuşağa destansı yaşamı anlatılır. Her ulustan komünistin kanı karışır birbirine. Kardeşleşmenin öyküsü direnişlerde, devrimlerde destan olur. En büyük fedakarlıklar böyle dönemlerde yaşanır.

Misak Manuşyan, 1 Eylül 1906’da yoksul bir Ermeni ailenin çocuğu olarak Adıyaman’da doğar. Babası İttihat ve Terakki öncülüğünde gerçekleştirilen Ermeni katliamında öldürülür. İttihat ve Terakki’nin milyonlarca Ermeni’yi Suriye çöllerine ölüme zorlaması sonucu onbinlerce çocuk gibi Misak ve Garabet yetim kalır.

Açlık ve katliam yüzbinlerce insanın yaşamına kıyarak, aralıksız devam eder. Ermenistan’da annesi de açlık yüzünden hastalığa yakalanarak ölür. Misak ve ağabeyi Garabet, bir Kürt aile tarafından saklanır. Katliamdan birkaç yıl sonra Misak ve Garabet o dönem Fransız mandası olan Suriye’de bir yetimhaneye teslim edilirler.

Misak 18 yaşına geldikten sonra abisiyle birlikte, kaçak yollardan Fransa’ya göç eder. Marsilya’da çeşitli işlerde çalışan Manuşyan marangozluk mesleğini öğrenir. Büyük buhranın etkisi henüz dinmemişti. Fransa da grev, direnişler devam ederken, Manuşyan CGT (Genel Emek Konfederasyonu) aktivistleriyle tanışır. Daha sonra Paris’e yerleşir. Abisi Garabet yakalandığı hastalıktan kaynaklı çalışamaz durumdadır. Misak Citroen Fabrikası’nda çalışırken komünistlerle tanışır. Manuşyan’ın yaşamında farklılıklar baş göstermeye başlar ki bu dönemde edebiyata ilgi duyar ve henüz ham haliyle de olsa ilk şiir denemelerini çeşitli dergilere gönderir. Ama onun asıl ilgisini çeken, işçilerin örgütlü mücadelesidir. Sendikal faaliyetlerinden sonra Misak Komünist Parti’ye üye olup FKP’nin gençlik kollarında görev alır. Citroen fabrikasında yürüttüğü sendikal çalışmalardan dolayı işine son verilir.

1936 büyük genel grev sonrası Manuşyan İspanya İç Savaşı’nda savaşan Uluslararası Tugaylara katılmak için FKP’ye başvuruda bulunur. Fakat bu talebi kabul edilmez. Fransa Komünist Partisi’nin göçmen kökenli komünistleri........

© sendika.org