Çanakkale Savaşı´ndan sonra
Her sene 18 Mart günü Çanakkale Zaferini ve askerlerimizin kahramanlığı anarken diğer cephelerde, çok geniş bir coğrafyada nice askerimizin büyük başarılar elde ettiklerini hatırlıyor muyuz?
Herhangi bir tarihi olaydan bahsederken aklıma daima ünlü İngiliz Başbakanı Sir Winston Churchill’in şu sözü aklıma gelir: “Ne kadar geriye bakarsan, ileriyi görebilme şansın o kadar artar.”
Bu bakış açısıyla ve asla unutulmaması için I. Dünya Savaşı esnasında, Çanakkale Zaferinden ayrı olarak, düşmanı yendiğimiz diğer cephelere bir göz atalım1…
Kut-ul Aamare Savaşı2 (Nisan 1916): Bağdat’ı almayı çalışan İngiliz ordusu, Alman General Goltz’un3 stratejik tavsiyeleri ve Nurettin ve Halil Paşaların çok başarılı savaş yöntemleriyle müthiş bir yenilgiye uğratılmış ve bazı kayıtlara göre 13.300 İngiliz esir alınmıştır. Britanya tarihinde, uğradığı en önemli yenilgilerden biri olarak anılır.
Mekke Şerifi Hüseyin’in İsyanı: Hüseyin1916’da Osmanlı garnizonlarına saldırmaya başladı. İngilizlerin desteğini da alarak Medine’yi kuşattı. Ancak Komutan Fahrettin Paşa’nın ve emrindeki subay ve erlerin inanılmaz sebat sabır ve cesaretleri ile şehri savundu.1919’da, yani harp bittikten ve Osmanlı teslim olduktan sonra oradan ayrılmak zorunda kaldı.
Galiçya cephesi: Avusturya ve Macaristan orduları Galiçya’da4 Rusya’ya karşı savaşmaya başlayınca Osmanlı hükümeti müttefiklerimizi destek için o cepheye 35.000 asker göndermişti. Bu savaşta büyük kayıplar vermemize rağmen Rus saldırıları durdurulmuştu. Kısa süre sonra Bolşevik isyanı da başlayınca Ruslar çekilmek zorunda kalmışlardı.
Gelelim Romanya’ya… Romenler, müttefikimiz Bulgaristan’a saldırınca, Almanya ve Avusturya-Macaristan orduları Mareşal August von Mackensen’in komutasında müdahale etmeye başladı. Osmanlı da destek........
© Şalom
