Helseproblemene i Karasjok kommune
Krisene på Karasjok helsesenter har pågått siden tidlig på 2000 tallet og pågår fortsatt. En slik kritisk helsetilstand, i en årrekke, vil i praksis si at «helseproblemene i kommunen er blitt den nye normalen», og dette er absolutt noe bygdas folk bør vende seg til.
For eksempel har Ass. fylkeslege Øygard fulgt Karasjok kommune fra 2006 til 2021, og svært lite hadde i denne perioden endret seg til det bedre, påpekte Øygard. Det er også en kjent sak at sykeavdelingen i Karasjok er blitt kartlagt, og resultatet av undersøkelsen var nedslående. Når heller ikke prosjektet Fremtidens Karasjok har lyktes i å snu den negative trenden, kan dette være en bekreftelse på at problemene i helsesektor er den nye normalen.
Dagens helseforetaksmodell ble tilrettelagt av Stoltenberg regjeringa, vedtatt av Stortinget 12.6.2001 og trådte i kraft 1.7.2001. Sykehusene ble overført til statlig eide helseforetak 1.1.2002. Fra dag én var helseforetakene svært omstridt.
Politikerne i H, FrP, KrF, Sp og V mente (i 2015) at de regionale helseforetakene må avvikles. Helseforetakene er grunnpilarene i vårt velferdssamfunn, men er svært tungt drevet og er dermed ikke til beste for pasientene. Det er dessuten for mange beslutningsledd, og for mye byråkrati som vi ønsker å kvitte oss med, påpekte tidligere helseminister Bent Høie i Aftenposten 01.10.2015
Førsteamanuensis Heidi Haukelien føyer seg i rekken av forskere som har påpekt den omsorgsløses eldreomsorgen som er et direkte resultat av dagens foretaksmodell. Hun påpeker også i en kronikk i forskersonen.no 31.01.2023 der hun sier «at det er på tide å avvikle den omsorgsløse eldreomsorgen som er i fritt fall.
Tormod Hermansen, som ledet utvalget som la frem NOU 1989:5 En bedre organisert stat uttalte seg svært kritisk om foretaksmodellen i Tidskrift for Den norske legeforening 5. august 2015. Hermansen mente at det i Helseforetaksmodellen er en ubalanse........
© Ságat
