Lerøys giftutslipp
Giftstoff brukes til å impregnere nøtene i merdene, for å hindre vekst av groe på notlinet. Giftstoff brukes dessuten til å bekjempe lakselus.
Fôret til oppdrettsfisken inneholder flere giftstoffer. Her kan nevnes noen av giftstoffene, glyfosat, arsen, sink, kobberoksid, tralopyril, sinkpyrithion og hydrogenperoksid.
Notimpregnering vaskes av nøtene i sjøen inntil det meste av impregnering er borte, og nye impregnerte nøter settes tilbake. I løpet av en produksjonssyklus på store oppdrettsanlegg kan så mye som 3.000 liter av disse giftstoffene ha blitt vasket direkte ut i sjøen. Dette bare fra ett anlegg, med størrelse av det som nå planlegges ved Salttjern.
Nye impregnerte nøter byttes ut etter om lag 20 måneder og ny smolt settes inn i merdene. Tilgjengelig statistikk viser at forbruket av gift til not impregneringen er over tid formidabel.
Utslipp av giftstoffer oppgis ikke i søknadene fra Lerøy. Utslipp av giftstoff rapporteres heller ikke inn til forurensningsmyndighet under produksjonssyklusen.
Giftstoffene vaskes ut i vannmassene og spres med fjordstrømmen. Stoffene blir værende i fjordsystemet. Noe av giftstoffene legger seg på sjøbunnen og dette har ført til store skader på sjømiljøet lengst inne i Varangerfjorden. Bunndyr og krabber utsettes av giftstoffene.
Etter en stund er vannmassene så kraftig forurenset av stoffene at........
© Ságat
