Risale-i Nur Külliyatı ışığında 'Bismillah'
Cenab-ı Hakk'ın isimleri ile ilgili yazmak aklımdan geçti fakat bununla ilgili çokça kaynak olduğundan kararsız kaldım. Bazı talepler üzerine bunu Risale-i Nur Külliyatı ışığında yazmaya çalışacağım. Çoğunluğu nakil ve derleme olacaktır. Gayret bizden muvaffakiyet Allah'tandır. Her hayırlı işin anahtarı ve miftahı olan Bismillah ile başlıyorum.
"Hazine-i esrar olan Bismillahirrahmanirrahîm ile başladım. Ruhum, onun ile o hazineyi keşfetti." Şualar - 741
Bismillah şeair-i İslâmiyedendir. Sözler - 775
Sübhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber, Lâ ilahe illallah da şeairden olan kelâmlardır.
Bismillah, Lâ ilahe illallah, Sübhânallah, Elhamdülillâh, Allahu Ekber gibi kelimat-ı mübareke, herbiri erkân-ı imaniyenin birer çekirdeğidir.
Her şey Bismillah der.
"Bismillah", hava-i nesîmî gibi kalbi ve ruhu tatmin ettiğinden kesret-i ihtiyaca binaen Kur'anda çok tekrar edilmiştir." Mesnevi-i Nuriye - 127
Birinci söz Bismillah kelimesi ile Allah'ı anlatan bir risaledir. Biz dahi ona başlarız demekle bunu isbat ediyor yoksa onunla denirdi.
Birinci sözde Bismillah kelimesi on kez ve Lafzullah (Allah kelamı) ise on bir kez geçmektedir.
Başlangıçtaki Bismillahirrahmanirrahîm kelamındaki Bismillahı ve Elhamdülillah da geçen Lafzullahı da dahil edersek on bir Bismillah ve on iki Lafzullah eder.
Böylelikle Allah lafzı toplamda 23 kez geçmiş oluyor. Bu da Kur'ân-ı Kerîmin nüzul yılına tevafuk ediyor. Bu bir yorumdur önemli olan hakikatlardır.
Böylelikle Kur'ân-ı tarlaya Besmele ile girilmiş.
"Bismillah" her hayrın başıdır. Bismillah büyük tükenmez bir kuvvettir. Bütün mevcudat, lisan-ı hal ile Bismillah der. Herbir ağaç, "Bismillah" der.
Her bir bostan, "Bismillah" der. Her bir inek, deve, koyun, keçi gibi mübarek hayvanlar "Bismillah" der. Her bir nebat ve ağaç ve otların ipek gibi yumuşak kök ve damarları, "Bismillah" der. Sert olan taş ve toprağı deler geçer. Allah namına, Rahman namına der, her şey ona musahhar olur.
Madem her şey manen "Bismillah" der. Allah namına Allah'ın nimetlerini getirip bizlere veriyorlar. Biz dahi "Bismillah" demeliyiz. Allah namına vermeliyiz. Allah namına almalıyız. Öyle ise, Allah namına vermeyen gafil insanlardan almamalıyız...
Asıl mal sahibi olan Allah, ne fiat istiyor?
Zikir, Şükür ve Fikir istiyor. Başta "Bismillah" zikirdir. Âhirde "Elhamdülillah" şükürdür.
Allah namına ver, Allah namına al, Allah namına başla, Allah namına işle." Sözler 5-7
"Dünyaya arkasını çeviren Üstad Bediüzzaman Said Nursi, Hazret-i Gavs'ın teşvikiyle belki delaletiyle Kur'anın gayr-ı mekşuf bir hazinesinden "Bismillah" ile giriyor, Kur'anî tarlaya "Bismillah" diyerek Sözler tohumunu ekiyor, Furkanî bahçeye "Bismillah" diyerek, Nurlu Mektublar çekirdeğini dikiyor. Emr-i İlahîye imtisalen ekilen tohum........
© Risale Haber
