menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Günümüz Medeniyetinin Eksi ve Eksikleri

8 0
28.03.2025

Medeniyet, bedeviyetin mukabili olup “gelişmişlik, ekonomik refah, teknolojide ileri olmak, insan onuruna yaraşır bir hayat tarzı sunmak” gibi görünümlere sahiptir. Medeniyet, beşerin maddî ve manevî birikimi olup, kökleri tarihin derinliklerindedir. Bu yönüyle o, kendisine farklı kaynaklardan su gelen bir havuza benzetilebilir. Mesela denilir ki, “Medeniyet, tekerleğin icadıyla başlar.” O tekerlek önceleri kağnıda dönerken, günümüzde arabalarda, fabrika çarklarında dönmektedir. İnsanlık tarihinde çok derin izlere sahip olan yazının bulunması, kâğıdın yapılması ve matbaanın icadı gibi durumlar, bütün medeniyetleri beslemiş ve geliştirmiştir.

Tarihin akışı içinde Medeniyet mi var, yoksa medeniyetler mi? Aslında “aile kurumunun kutsallığı, hırsızlığın kötü bir şey olduğu” gibi “evrensel ortak değerler” mutlaka vardır, ama her medeniyette bunların ayrıntıları farklı farklı olabilmektedir. Dolayısıyla tarih boyunca tek bir medeniyetten değil, farklı coğrafyalarda ortaya çıkan farklı farklı medeniyetlerden söz etmek gerekir. Mesela Çin Medeniyeti, Hint Medeniyeti, Mezopotamya Medeniyeti, Yunan Medeniyeti, Roma Medeniyeti, Mısır Medeniyeti ve derken on dört asır evvel bir güneş gibi doğan İslam Medeniyeti…

Ancak üç-dört yüzyıldan bu yana Batı Medeniyeti hayli öne çıkmış ve bütün dünyayı etkilemiştir.

Son birkaç yüzyılda liberalizmle marksizm arasında ciddi bir yarış yaşanmış, yarışı Liberalizm kazanmıştır. 1987 yılında komünizmin çökmesi ve Sovyet Rusya’ya bağlı Doğu Bloku Devletlerinin dağılmaları bunun bir göstergesidir. Amerikalı düşünür Francis Fukuyama, liberalizmin soğuk savaş sonrası bu zaferini “tarihin sonu” olarak değerlendirir. Ona göre bu, kalıcı bir zaferdir, insanlık en mükemmeli arayıp bulma uğraşısının sonuna gelmiş, varabileceği nihai güzelliğe ulaşmıştır. Yine ona göre, insan tabiatına en uygun yaşam biçimi ve toplumsal düzen liberalizmin hüküm sürdüğü düzendir ve tarih boyunca bu düşünceyi ve buna bağlı kurulmuş ya da kurulabilecek düzeni ortadan kaldırmayı amaçlayan güçler ile liberal........

© Risale Haber