Demagoji
Tartışma kültürü ile ilgili Risale-i Nur'da çok güzel ölçüler var. Birkaç tanesini sıralarsak:
- Hakkı ve hakikati bulma amacında olmak,
- Ego-Enaniyet savaşına girmemek,
- Karşı tarafın haksız çıktığına sevinmemek,
- Mukaddesatı kendine siper etmemek.
Dünyada her çağda olduğu gibi bu çağda da Alem-i Manada tecessüm eden fikirler maddi alemde de temessül ediyor. Fikirler her an birbiriyle çatışıyor. Bu sözle yaşanmıyor her zaman. Bazen bir tavır ve hareket bir fikrin altına mühür basabiliyor.
Sosyal medyanın gelişip genişlemesiyle bu fikir tartışmaları daha geniş kitlelerce, daha çeşitli insan grupları arasında yaşanıyor. Elbetteki insanoğlu mükerremdir. Hakkı arıyor. Elinde tuttuğu fikrin hakikat olduğunu düşünmezse elinde tutmaz. Bu yüzden herkes kendi fikrine hakikat nazarıyla bakıyor. Kendi görüşünü hakikat olarak da savunuyor. Burada sorun yok. Elbette insanlar konuşacak ve tartışacak. İnsanoğlunun gerçeği bulma arzusunu susturabilecek bir silah henüz icat edilmedi. Bu yüzden ellerindeki imkan ve yüreklerindeki cesaret ölçüsünde herkes fikirlerini savunacak ve savunmalı. Sorun buradan sonra çıkıyor. İnat, menfaat, cehalet, haksız çıkmakla zedeleneceği düşünülen gurur, hakka değil enesine tarafgirlik gibi sebepler, fikir teatilerini müspet bir tartışma veya karşılıklı aktarımdan çıkarıp süfli şov ve propagandaya çeviriyor.
Elbette böyle bir aracı herkes kendi gücü ölçüsünde kullanmaya çalışıyor. Hollywood üzerinden yapılan kültürel ve ideolojik operasyonların bir kısmı ifşa oldu örneğin. Muktedirler bu sahayı boş bırakmıyorlar. Fikirler, argümanlar........
© Risale Haber
visit website