Risale-i Nur Hizmetinde Gassallık Manası
Gassallık bu arada medyada çok yer edindiği için bu meseleye eğilmek istedim. İlk yazımda Bediüzzaman ve Gassallık manası üzerine bir yazı kaleme almıştım. Bu yazıda da hizmet-i nuriye ve gassallık benzetmesi üzerine yazmak istedim.
Bir hizmet modeli olarak düşünüldüğünde şu şekilde gassal manasını ele alabiliriz.
Tevazu ve Sorumlulukla Hizmet Etmek: Bir gassal, dünyevi menfaat gözetmeden, sessizce ve tevazu içinde görevini yapar. Hizmet içinde olan bir kişi de bu anlayışla hareket etmelidir. Hizmet ettiği insanlara kibirle değil, ihlasla ve Allah rızasını gözeterek yaklaşmalıdır. Maddi bir menfaat beklentisi ile yapılan hizmetlerde ihlas bozulduğu için istenen netice manevi olarak tam elde edilemez. İhlas bozulduğu için hizmet-i Kur'aniyenin hürmeti de bozulur. Bunu İhlas Risalelerinden okuyoruz. Burada anahtar kelimemiz “Hürmet” kelimesidir. “Hizmet-i Kur’aniye’nin Hürmetine Taarruzdur.”[1] Hizmetin mihanikiyeti içinde kaybolursa hürmet, hizmetten beklenen manalar hasıl olmaz. Esasat ve düsturlar da allak bullak olur.
İnsanların Manevi Hastalıklarına Çare Olmak: Bediüzzaman’ın "imanı kurtarma" şiarı gibi, bir hizmet ehli de çevresindeki insanların kalplerindeki vesveseleri ve aklındaki şüpheleri gidermeye, onların imanlarını güçlendirmeye ve manevi yaralarını sarmaya çalışmalıdır. Ama kibir olmadan ama enaniyet olmadan. Bu, Risale-i Nur’un okunması ve anlatılmasıyla ve gerçek bir müslümanın temsil edilebilmesi ile gerçekleştirilebilir. Bugün toplumda aranan şey bir davanın temsil edilmesidir. Bunun için şunu söyleyebiliriz. Bizler kulluğumuzu Hakka, ahlakımızı halka göstermekle mükellefiz.
Tertemiz Bir Niyetle Çalışmak: Bir gassal, görevini tertemiz bir şekilde yapmak zorundadır. Hizmet ehli de niyetini sorgulamalı ve yaptığı her işi Allah rızası için yapmaya gayret etmelidir. Gösteriş veya menfaat kaygısı, hizmet ruhunu zedeler.
Sabır ve Şefkat Gösterme: Gassalın yaptığı iş, sabır ve titizlik gerektirir. Hizmet........
© Risale Haber
