Ramazân-ı Şerif’i Değerlendirme Tavsiyeleri
Kutlu zamanlar, muştulu günler yaşıyoruz manevi iklimleri soluyoruz. Ahirzamanda âdetâ manevi can simitleri gibi olan zamanlar. Recep, Şaban derken, Reğaip, Miraç, Berat derken geldi gönüller sultanı Ramazân-ı Şerif ayı.
Ramazan-ı Şerif, mü’minin hem maddî hem manevî terakkiyatı için büyük bir fırsat kapısıdır. Kıymetini bilmek ve elden geldiği kadar ahiret yatırımı yapmak gerekmektedir.
Bu mübarek ayda bir Müslümanın dikkat etmesi gereken hususlar, ibadetlerde ihlası muhafaza etmek, nefsin terbiyesiyle meşgul olmak ve bu feyizli mevsimi gafletle geçirmemektir.
Oruçta sıdk ve ihlâsı muhafaza etmek en büyük gayretlerimizden olmalıdır.
Oruç yalnızca açlık ve susuzluk değil, aynı zamanda nefsi terbiye ve kalbi tasfiye vesilesidir.
Orucun ruhu niyettir; dolayısıyla iftar ve sahur vakitlerine riayet edilmelidir.
Oruç, yalnız mideyi değil, göz, kulak, dil gibi bütün duyguları da haramlardan ve malayani şeylerden korumaktır.
Kur’ân-ı Kerim ile meşgul olmak bu zaman dilimlerinde çok mübarek ve kârlıdır.
Ramazan, Kur’ân ayıdır; bu ayda Kur’ân tilaveti artırılmalı, mânâsı tefekkür edilmelidir. Ne tilâvetinden ne de manasını tefekkürüden mahrum kalmamaya çalışılmalıdır.
Risale-i Nur’un, Kur’ân’ın mânevî bir tefsiri olduğu nazara alınarak, bu ayda özellikle Sözler, Lem’alar ve Mektubat gibi imanî bahisleri ders veren eserler daha ağırlıklı okunmalıdır. Külliyat atıflı olarak okunarak mevzu bütünlüğü sağlanır ve mananın daha iyi anlaşılmasına çalışılabilir.
Beş vakit namaza titizlik göstermek hiç şüphesiz müttakî ve muvahhid bir en temel şiarlarındandır.
Namaz, Ramazan’da daha büyük bir hassasiyetle eda edilmelidir. Nafileler, kaza namazları, sünnet namazlarla daha da tezyîn edip Ramazân-ı Şerif ayı tezyîn edilmelidir. Teravih Namazı, Ramazan’ın hususî bir ihsanıdır; mümkün mertebe cemaatle kılınmalıdır. Sâir zamanlarda kılma imkânı olmayan bir sünnettir Terâvih Namazı.
Namaz........
© Risale Haber
