İtikad ve Koku İlişkisi-1
İtikad insanın fiziksel ve ruhsal durumu üzerinde etkili olduğu gibi, bu durum dolaylı olarak koku algısı ve kokuyla ilgili tecrübeleri de etkileyebilir.
Bu ilişkiyi birkaç açıdan ele alabiliriz:
Psikolojik Etki
İnanç ve itikat, kişinin zihinsel durumunu şekillendirir. Güçlü bir iman, insanı huzur, mutluluk ve dinginlik gibi olumlu duygulara yönlendirir.
“Hakikî imanı elde eden adam, kâinata meydan okuyabilir ve imanın kuvvetine göre hâdisatın tazyikatından kurtulabilir.”[1]
Bu ruh hali, insanda koku alma algısını da etkileyebilir. Örneğin, huzur içinde olan bir kişi, hoş bir kokuyu daha yoğun ve güzel algılayabilir. Tereddüt ve psikolojik sıkıntı içinde birisi bu kokuları ya çok az alır veya hiç alamaz.
“Kulaktaki zar, nur-u iman ile ışıklandığı zaman, kâinattan gelen manevî nidaları işitir.”[2]
Burada geçen kulak zarı meselesini sadece kulak için düşünmemek gereklidir. Burun gibi diğer bir duyu organı içinde geçerlidir.
“İnsandaki burun nur-u iman ile ışıklandığı zaman, kâinattan gelen manevî rayihaları işitir.” şeklinde okuyabiliriz yani.
Ruh ve Beden İlişkisi
İslamiyet, ruhun beden üzerindeki etkisine de vurgu yapar. Manevi arınma, Tevbe istiğfar kişinin fiziksel varlığını da olumlu etkileyebilir. Günahlar ve malayaniyat olan boş işlerin terki gibi. Bu durum, kişiden yayılan fitrî kokunun bile değişebileceği anlamına gelir. Mesela, ibadet eden bir insanın ruhen arınmasının, fiziki varlığından yayılan olumlu bir enerjiye katkıda bulunacağı ifade edilebilir. Buna aura’da denilir. Olumlu pozitif enerji yayan insanların yanında diğer insanlar kendini daha dinç hissederler. Hatta mekânlar için de geçerlidir.
Kutsal Kokuların Önemi
Güzel kokuların, muhterem manaları hatırlatmak ve ibadetlere teşvik etmek için bir sebep olduğunu da........
© Risale Haber
