menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İş Güvenliği ve İş Kazalarına Karşı Nasıl Bir Tutum Sergilemeliyiz?

8 0
02.02.2025

Bediüzzaman Said Nursi, İslam âlimi ve mütefekkiri olarak, insan hayatının her yönünü Kur'an ve Sünnet ışığında değerlendirmiştir. Risale-i Nur Külliyatı ve Bediüzzaman Said Nursi hakkında bir çok yazı ve çalışmaların olmasının sebebi budur. İş güvenliği ve iş kazaları gibi konular da bu değerlendirmelerin kapsamındadır. Doğrudan bu konulara dair detaylı bir eser vermemiş olsa da, genel dünya görüşü ve insanlık anlayışı üzerinden bu konulara dair bazı çıkarımlar yapmak mümkündür.

İş Güvenliği ve İş Kazalarına İlişkin Genel Bir Bakış:

İnsan Hayatının Kutsallığı: Bediüzzaman, insan hayatını Allah’ın bir emaneti olarak görür ve bu emanete zarar vermenin büyük bir günah olduğuna inanır. Bu nedenle, iş yerlerindeki güvenlik önlemlerinin alınması, insan hayatını korumak adına bir farz-ı kifayedir.

Adalet ve Eşitlik: Her insanın hayatı ve sağlığı eşit derecede değerlidir. İşyerlerinde adaletsizlikler ve güvenlik önlemlerinin eksikliği, bu eşitlik ilkesine aykırıdır. Hukuk önünde her insan eşittir. Ama itibarca farklı olabilir o başka mesele.

İnsanlık Hizmeti: İnsanlar birbirlerine yardım etmek ve hayır işlemek zorundadırlar. Bu bir insanlık ödevidir, gereğidir. İşverenlerin işçilerin güvenliğini sağlaması, bu çerçevede bir insanlık hizmetidir. İçtimai sosyal hayatta yer alan her insanın iş güvenliği eğitimi alıp risk analiz bilgisine sahip olması için de imkanlar sarf edilmelidir.

Dünya ve Ahiret Dengesi: Bediüzzaman, dünya hayatının bir imtihan yeri olduğunu ve “asıl hayatın ahiret[1]olduğunu söyler. Ancak dünya hayatında da insanlara verilen nimetlerin kıymetini bilmek ve bunları helal yollarla kazanmak gerekir. Güvensiz iş koşulları, hem dünya hayatında hem de ahirette insanlara zarar verebilir.

Bediüzzaman'ın Düşüncelerinden Çıkarılabilecek İş Güvenliği........

© Risale Haber