Hizmette Şevkin Şavkını Tutmak
Risale-i Nur’un kudsî ve nuranî hizmetinde şevk-i ruhânîyi muhafaza etmek, sa’y u gayreti tembelliğe düşürmeden sürdürmek ve bu kudsî hizmetin şevkini kaybetmeden devam ettirebilmek, her bir Nur Talebesi için ehemmiyetli ve azîm bir meseledir ve gaye-yi hayâli olmalıdır.
Bu cihette Risale-i Nur’un muhtelif yerlerinde şevk meselesine temas edilmiş, şevkin kaynağı, devamı ve fütura karşı nasıl mukabele edileceği, harika misallerle izah edilmiştir. Buna dair alakadar yazılarımı aşağıda paylaşıyorum.
Bu pürşevk hâlini başta hizmetin banisi Bediüzzaman hazretlerinde görmekteyiz. Ne sadece köşesine çekilip evrad u ezkâr ile meşgul olmuş münzevi gibi ne de “ben kitapları telif ettim” deyip talebeleriyle irtibatı kesmiştir. Bilâkis her fırsatı değerlendirmiş ve her şeyi hizmet zeminine çevirmeye çalışmıştı. Talebelerinin şevkini arttırmak için mektuplar yazarak nabzını tutmuştur.
Hizmette şevk, lezzet ve ücretin nefs-i hizmet içinde gizlenmesi bir realitedir.
"Cenâb-ı Hak, Kemâl-i Kereminden, Hizmetin mükâfatını Hizmet içinde dercetmiştir. Amelin ücretini, nefs-i amel içinde koymuştur."[1]
İşte bu sırra binaen, mevcudat hattâ câmidat dahi hususî vazifelerinde “Kemâl-i şevk ile ve bir çeşit lezzet ile”[2] Evamir-i Rabbaniyeyi imtisal ederler. Hattâ “arıdan, sinekten, tavuktan tut, ta Şems ve Kamer’e kadar”[3] her şey vazifesini lezzetle yapar. Bu da gösteriyor ki: hizmette lezzet vardır. Şevk, o hizmetin tabii bir meyvesidir. Meyvenin kalitesi insanın say u gayretine, ihlâs ve sadakatine bakmaktadır.
Bu da “neşemizi açıyor ve hizmet-i Kur'aniyede şevkimizi ziyadeleştiriyor ve itimadımızı teyid ediyor ve menfaatli meyveler veriyor.”[4]
Şevk de müsbet ve menfi gayretlere göre ikiye ayrılır: "Şevk-i nefsanî" ve "Şevk-i Kur’anî."
Birincisi, nefsin hevesatından doğar, geçici ve çabuk sönmeye mahkûmdur.
İkincisi ise, “ruh-u insânîyi heyecana getiren, Şevk-i Maâlîyi tahrik eden” bir şevktir. Kur’an’ın verdiği bu şevk, kemâl-i ruhânîye ve ebedî lezzete sebep olur. Bu sebeple Kur’an’a muhatap olan bir ruh, daima "Şevk-i Tenzilî" ile dolup taşar. Yani bu tayyip manalarla doludur.
Gayretli olan birinin gayreti hangisine hizmet ediyor ona bakmak lazım. Mesela hizmet içinde istismarcılar da var. Bunlara karşı da müteyakkız davranmak........
© Risale Haber
