Bir hekim ki önce gönle dokunur
Ülkemizin yüz akı şahsiyetlerden bir hekimdir sözünü edeceğimiz. Kendi uzmanlık alanında akla ilk gelen birkaç kişiden biri olan Prof. Dr. ünvanlı ünlü kalp cerrahı Bingür Sönmez hocadan bahsediyorum.
Bingür Hoca, önceki hafta bir iş adamları derneği olan UMSİDER ile Gebze ve Darıca'daki birkaç derneğin birlikte düzenledikleri Sarıkamış Şehitlerine Vefa ve Anma Gecesi'nin hem konuşmacısı hem şeref konuğuydu.
Sarıkamış Harekâtı yakın tarihimizin en hüzünlü, en elim ve en can yakıcı olanıdır. Anılan vak’a, Osmanlı Ordusunun Kafkas cephesinde bulunan Sarıkamış'ta bir yandan çetin kış şartlarına maruz kalınarak diğer yandan askeri taktik hataları sonucunda çok ağır kayıplar verilen bir hezimettir.
Cepheden cepheye vatan savunması yaparak bu milletin vatanını, namusunu, ırzını, iffetini, canını ve malını koruyan askerimizin, Mehmetçiğin şanlı mücadelesinin hangi bedel ödenerek kazanıldığını belki de en güzel anlatan Mehmet Akif'in yazdığı İstiklâl Marşımızdaki şu beyittir:
Bastığın yerleri 'toprak!' diyerek geçme, tanı;
Düşün altında binlerce kefensiz yatanı."
Vatanı kanlarıyla sulayan ve bu uğurda yüzbinlerce şehidin verildiği harplerin en yürek yakanı 22 Aralık 1914 ve 6 Ocak 1915 arasındaki 16-17 günde Sarıkamış'ta yaşanmıştı. Büyük kısmı donarak can veren yaklaşık 110 bin askerin ruhlarının ta’ziz edildiği Vefa Gecesinin konuğu, mesleki alanındaki mahareti kadar kendisini Sarıkamış Mücadelesini araştırmaya, tanıtmaya ve her vesileyle anlatmaya adayan Prof. Dr. Bingür Sönmez, harekâtı, savaşta verilen kayıpları, savaş bölgesindeki her dağ başında, yolda, yaylada, mezrada, derede, vadide insan boyunu aşan kar örtüsü altında donarak veya savaşarak şehit olan askerlerin gözleri yaşartan hikâyesini anlatırken merhum Akif'in o hüzünlü şiiri aklımıza geldi.
Ne yazık ve ne acıdır ki askerlerin bir kısmı Sarıkamış’ta toprak altına bile giremeden ordunun büyük kısmı eksi kırk derecedeki ağır kış şartlarında soğuktan donarak can vermişti. İşte her karış toprağı........
© Risale Haber
