menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kaç Tevfik Demiroğlu Var?

9 0
10.02.2025

Kutub Yıldızı'nın ikinci cildi üzerinde çalışırken ister istemez Üstad'ın Horhor'la başlayan eski talebelerine kafa yormaya mecburdum. Kimlerdi? Nereliydiler? Ne zaman doğmuş, ne zaman vefat etmişlerdi? Üstad'la ne zaman, hangi şartlarda tanışmış, ne kadar birlikte kalmışlardı?

Bunlar, cevab verilmesi gereken asgari sualler. Sormak kolay da, cevablamak, doğru cevablara ulaşmak, beş çeyrek asır sonra hiç kolay değil.

Kaynaklar arasında tezadlar var, doldurulması imkânsız uçurumlar var. Tek bir örneği Tevfik Demiroğlu ismi üzerinden önünüze koymak istiyorum.

Üstad'a dair kaynaklarda bu isim en köklü şekilde Necmeddin Şahiner'in "Son Şahidler"inde karşımıza çıkıyor. Şahiner, Demiroğlu'na dört sayfa ayırmış. Demiroğlu, uzun uzadıya Üstad'la olan hatıralarını anlatmış Şahiner'e.

Şahiner, Demiroğlu bahsini vefat tarihini 8 Mayıs 1987 diye düşerek kapatıyor. Ne hikmetse, ne zaman doğduğuna dair bir bilgi yok Şahiner'in kayıtlarında. Oysa yazar, bu hususta hiç ihmalkâr değildir.

Demiroğlu'nun anlattıklarından bir tahmin yürütecek olsak, tevellüdü 1900'ün başları denebilir. Aşağı yukarı Abdurrahman Nursî ile aynı yaşlarda.

Mustafa Öztürkçü'nün kayıtlarında karşımıza çıkan Tevfik Demiroğlu bilgileri daha kısa ve daha farklı:

"Van’lıdır. Birinci Meclis Van Milletvekillerinden olan Tevfik Demiroğlu, Bediüzzaman’ın eski talebelerindendir." diyor, Öztürkçü.

Badıllı Abi, ne yazık ki, Van Mebusu olup 1930'da öldüğü kesin olan Tevfik Demiroğlu ile Şahiner'in kendisiyle görüştüğü ve 1987'de vefat eden Tevfik Demiroğlu'nu tek kişide birleştirip kayıtlara şöyle geçmiş:

"Üstad........

© Risale Haber