menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İhracata yönelik yeni adımlar ve dış talep koşulları üzerine

8 0
03.03.2025

Türkiye ekonomisi uzunca bir süredir devam eden dezenflasyon programına rağmen OECD’nin en fazla büyüme kaydeden ülkelerinden biri oldu. 2024 yılında yüzde 3,2 düzeyinde kaydedilen büyümenin sacayaklarından biri de büyümeye yüzde 1,1 pozitif katkısıyla ihracattır.

Son yıllarda üst üste rekor kıran ihracat rakamları, dış talep koşullarında bir süredir izlenen durgunluk ve belirsizliğe rağmen önemli bir üretim ve rekabet başarısı olarak değerlendirilebilir. Üstelik enflasyonla mücadele etmek için yürütülen politikaların sonucunda artan Türk Lirası talebi, milli paramızı enflasyonun da üzerine çıkartarak, ucuz TL ile ticaret ezberini de bozmuş haldeyken…

Diğer taraftan küresel talep koşullarında yaşanan teknoloji ve politika temelli belirsizlik, gerek dış yatırım gerekse de dış ticaret pazarlarını tehdit etmeye devam ediyor. İşte tam da bu nedenle geçtiğimiz yılın son çeyreğinde iç yatırım artışına paralel bir ithalat gerçekleşirken, ihracat alışık olduğumuz ivmesinden düşüş kaydetti.

Son çeyrekteki bu görünüm ekonomi yönetimini de harekete geçirerek, ihracat ve nitelikli üretimi destekleyen bir dizi düzenlemeyi de beraberinde getirdi:

İhracatçımızın en önemli serzenişlerinden biri de finansmana erişim noktasındaydı. Türk lirası krediye erişim yüksek faiz politikası nedeniyle maliyetli olduğundan; hammadde ithalatına........

© Para Borsa