menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir felaketin ardından: Fikri Takip ve Ahlak

11 0
27.01.2025

Şimdi buradan ne kadar üzüldüğümü ya da ciğerimizin ne kadar yandığını ifade etmeyeceğim. Çünkü insan olmanın getirdiği bu tarz duyguları en azından empatiden yoksun olmayan herkes hissediyor. Hatta çoğunlukla basında ve gündelik hayatta; bu tarz felaket ve krizlerin olduğu dönemlerde hemen herkes kendi bakış açısına göre uzman olsun ya da olmasın, konuyu araştırsın ya da araştırmasın fikrini beyan ediyor ve mahkemeler kurarak; suçlu ya da suçluları cezalandırıyor. Bizler de krizle yatıp, krizle kalkıyoruz ta ki bir başka gündemle uyanıp, farklı tartışmaların içine çekilene dek… Sonra ne oluyor? Elbette olay ya da kriz büyük ölçüde unutulup bu defa da sanki bu olay hiç yaşanmamış, sanki olay ya da kaza sadece suçlanan kötü insanların bağımsız olarak ortaya koyduğu münferit bir olaymış gibi hayatlarımıza devam ediyoruz.

Münferit, “tek başına, ayrı, bağımsız” anlamına gelir. Buradan tek bir olaya özgü, istisnai anlamı da çıkarılabilir.

Kartalkaya yangını, en çok çocuğun ve ailenin vefat ettiği bir yangın olduğu için Türkiye’de bir ilk… Ancak münferit değil çünkü biz bu felaketleri daha önce de yaşadık:

Bu duruma benzer en yakın tarihli yangın faciası 2 Nisan 2024’te İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Gayrettepe’de bulunan 16 katlı binanın eksi 1. ve eksi 2. katında faaliyet gösteren Masquerade adlı gece kulübünde vuku buldu.

29 kişinin hayatına mal olan faciada, iş yerinde acil durum aydınlatmaları ve yönlendirme levhalarının bulunmadığı, mevcut sprinkler söndürme sistemi ile yangın dolaplarının çalışmadığının tespit edildiği belirtilmişti.

En yakın tarihli bu iki yangının ortak özelliği........

© Para Borsa