menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yağız Kutay Yazdı: ‘Boykot Ekonomisinden Merkez Bankası Müdahalesine…’

10 0
16.04.2025

19 Mart 2025 sabahı Türkiye ekonomisi yeni bir belirsizlikle uyandı. Ülkenin en büyük şehrinin seçilmiş belediye başkanı hakkında tutuklama kararı çıktı. Bu kararın sadece siyasi değil, ekonomik sonuçları da oldu. “Ekonomi siyasetten bağımsızdır” ezberi yine çöktü.

Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’taki tutuklanması sonrası piyasalarda büyük bir sarsıntı yaşandı. Döviz kuru sert tepki Verdi. Borsa İmamoğlu’nun diplomasının iptali gününden itibaren ’in üzerinde çakıldı. Borsa benzeri tepkiyi Gezi Parkı olaylarından beri vermemişti.

Boykot Ekonomisi Gerçekleşti mi?

İmamoğlu’nun tutuklanmasından sonra sosyal medyada hızla yayılan çağrılar “2 Nisan Boykotu” adıyla örgütlendi. “Harcama yapma, kartını kullanma” söylemleri yaygınlaştı. Peki gerçekten etkili oldu mu?

BKM verilerin arkasındaki ipucu:

Bu veriler, 2 Nisan’daki harcama boykotunun gerçek ve ölçülebilir bir etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Enflasyonun  arttığı beş aylık sürede normalde harcamanın da artması beklenirken, bu haftalık düşüş ciddi bir sinyaldi. Uzun vadeli ve istikrarlı bir boykot daha net sorunlara gebe olabilir.

Tüketici güven endeksi de aynı dönemde düşüş gösterdi. 2023’ün kriz aylarındaki seviyelere geri dönüldü. İnsanlar büyük harcamalardan kaçınmaya, risk almamaya başladı. Beyaz eşya, otomobil ve konut satışlarında ’ye varan gerileme sinyalleri geliyor.

Konut ve Kira Piyasası: Güvensizlik Etkisi

İstanbul gibi büyük şehirlerde siyasi belirsizlik doğrudan konut piyasasını etkiliyor.

Yeni projelere fon akışı zayıfladı,........

© Para Analiz