Güldem Atabay yazdı: Gümrük vergisi duvarları yükselirken Türkiye’ye etkileri ve TCMB faiz kararı
Bu kadar oynak bir zeminde Trump’ın gümrük vergilerinin Türkiye’ye doğrudan etkilerini net olarak oryaya koymak mümkün değil. 2024 sonunda ABD’den yaptığımız 16,3 milyar dolar ithalata karşılık 16,4 milyar dolar ihracat yapıldı. ABD açısından denk bir ticaret dengesi olduğu için de Türkiye asgari gümrük vergisi alanında kaldı. Bu elbette göreceli olarak olumlu. Ticaret Bakanı’nın Cuma günü açıkladığı şekilde ABD ile gümrük vergisinin kaldırılması pazarlığından başarı ile çıkmak gerçekçi görünmüyor bu nedenle.
Hedef: ABD’nin gümrük vergilerinin farklılaşmasıyla ortaya çıkacak göreceli etkilerden olumlu etkilenmek. ABD’li tüketicinin ya da firmaların yüksek tarife uygulanan ülkelerin mallarından pahalılaştığı için vazgeçmesi halinde daha düşük vergi sayesinde daha ucuz kalacak Türkiye’de üretilen mallara talebin artması.
Bu açıdan bakınca birkaç faktör devreye giriyor. Türkiye’nin uzun zamandır rekabet gücü olarak TL’nin ve emeğin değerini kullanması, yüksek teknoloji ürünlerindeki yetersizliği, Gümrük Birliği nedeniyle konumunun nasıl şekilleneceği söz konusu beklentilerin kolay kolay gerçekleşmeyebileceğini düşündürüyor. Diğer yandan, Trump’ın son derece akışkan bir zeminde vergiler üzerinden pazarlığa devam edeceği aylar boyunca kalıcı ticari ilişkilerle pazar kapmak, onu istikrarlı halde elde tutmak da kolay bir zafer olarak görünmüyor.
“… Türkiye’den ABD’ye yapılacak ihracat ister istemez pahalanacak. Yine de standart oranın () üzerine ek bir vergiyle karşılaşmadığı dikkate alınırsa Türkiye’nin bu düzenlemeden nispeten kazançlı çıkmış sayıldığı söyleyebiliriz. Türkiye’ye özellikle........© Para Analiz
