menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Güldem Atabay:  Trump dünya tarihinde kırılma noktası yarattı

10 25
03.04.2025

Özgürlük Günü adının içeriğiyle kontrast oluşturduğu gümrük vergisi paketini Başkan Trump dün gece açıkladı. ABD ekonomisinde derinleşen çifte açık derdine çare olarak Trump seçim sürecinde verdiği sözleri tuttu ve ABD’yi yeniden “korumacılık” politikasına geri döndürdü.

Bu 100 sene geriye dönüş tüm ithal mallara ülke ayrımı yapılmaksızın getirilen ’luk yeni bir gümrük vergisi ile somutlaştı. Trump’ın hedefinde ayrıca ABD ürünlerine karşı en büyük engelleri uyguladığını söylediği yaklaşık 60 ülkenin her biri için özel olarak belirlenmiş daha yüksek ithalat vergileriyle de var. Amerikalı tüketiciler şu anda satın aldıkları pek çok şeyde büyük bir vergi artışıyla karşı karşıya. Enflasyon etkisinden çok ekonomik durgunluk korusu ön planda.

Trump’ın ülkelere özgü karşılıklı gümrük vergileri beklenenden daha yüksek açıklandı. Çeşitli kaynaklara göre ABD’nin ithalat ağırlıklı ortalama gümrük vergisinin -25 arasına yükseldiğini ve manşet ’un da doğal olarak çok üzerinde olduğunu görüyoruz. Genel olarak bakıldığında, Kanada ve Meksika bu son dalgayı hafif atlatırken, başta Çin ve Vietnam olmak üzere Asya’daki ülkeler ağır darbe aldı. Avrupa Birliği ve Japonya ise ortada bir yerde duruyor. Türkiye ise ortalama altında kalarak bir anlamda korunmuş.

Trump listesinde Belarus ve Rusya’nın yokluğu ise ayrıca dikkat çekici.

Trump’a göre gümrük vergileri Amerikalıların “kazıklanmasını” önleyecek, ulusal borcu ödeyecek ve ABD imalatını yeniden canlandıracak. Fitch Ratings’e göre gümrük vergileri sadece ABD ekonomisi için değil, küresel ekonomi için de oyunun kurallarını değiştirecek bir adım. Beraberinde de muhtemelen birçok ülke ekonomik durgunluğa girecek.

Tokyo, Trump’ın gümrük vergilerinin DTÖ kurallarına ve Japonya-ABD anlaşmasına aykırı olabileceğini söyledi bile.

 baz gümrük vergisinin üzerine ülkelere göre değişen vergi oranlarının nasıl belirlendiği uzunca tartışılacak. James Surowiecki’den alıntılayalım:

“Açıklandığı gibi aslında tarife oranlarını ve tarife dışı engelleri hesaplamamış görünüyorlar. Bunun yerine, her ülke için o ülkeyle olan ticaret açığımızı alıp ülkenin bize yaptığı ihracata bölmüşler. Yani Endonezya ile 17,9 milyar dolar ticaret açığımız var. Bize ihracatı ise 28 milyar dolar. 17.9$/28$ = d, ki Trump Endonezya’nın bize uyguladığı gümrük vergisi oranının bu olduğunu iddia ediyor.........

© Para Analiz