menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

FÖŞ’den Günün Yorumu: BM’den Küresel Ekonomiye Uyarı: Tehlikeli Bir Eşikten Geçiyoruz

20 0
17.05.2025

Herkesin bir hobisi var ya? Benimki de boş zamanlarımda kredi derecelendirme kuruluşları ve ulus-üstü kurumların global ekonomik görünüm raporlarını okumak. Analiz felsefem her zaman önce Büyük Resmi görmeye çalışıp, sonra boşlukları ince fırçayla doldurmak oldu. Bu bağlamda kısmen “tarafsız” ya da “menfaat çatışması” içinde olmayan kuruluşların raporları yoluma ışık tutar.

Size yılbaşında bu yana okuduğum raporların kısa bir özetini sunayım: Tarife Savaşları sürdükçe, dünya ekonomisi yavaşlayacak. Bu kaçınılmaz. Ancak, bu gerginliğin küresel enflasyon üzerinde etkisi sınırlı kalacak, çünkü eş zamanlı olarak enerji başta emtia fiyatları düşüyor. ABD dolarının değer kaybı ise “kırılgan” olarak nitelenen, ya yüksek döviz borcu, ya da geniş cari açığı olan ekonomileri kısmen koruyor.

Bence global manzara doğru okunmadan Türkiye için de tahmin yapmak yanlış sonuçlar verebilir. Örneğin, ihracatımız döviz kuru kadar ithalatçı ülkelerin talep büyümesine de endeksli. Enerji fiyatları düşüp, Avrupa durgunlukta kaldıkça, güçlü TL politikasını geride bıraksak da, ihracatı artıramayız.

Elimdeki en yeni global görünüm Raporu BM Kalkınma ve Sosyal İşler Örgütü’nden. Onun bulguları da büyük resmi değiştirmiyor: Büyük belirsizlik, düşük büyüme ve artık gerilemesinin sonuna gelen enflasyon.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı, 2025 yılı için küresel ekonomiye dair oldukça karamsar bir tablo çizdi. Artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliklerinin dünya genelindeki ekonomik beklentileri önemli ölçüde zayıflattığı vurgulanırken, özellikle ABD’de yükselen tarifelerin küresel tedarik zincirlerini bozması, üretim maliyetlerini artırması ve yatırımları geciktirmesi bekleniyor.

Küresel Büyüme Yavaşlıyor

BM raporuna göre 2024’te %2,9 olan küresel ekonomik büyümenin 2025’te %2,4’e gerilemesi bekleniyor. Bu oran, Ocak ayı tahmininin 0,4 puan altında. Söz konusu aşağı yönlü revizyon, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomileri kapsıyor. Dış ticarete bağımlı ülkeler için düşen ihracat gelirleri, düşük emtia fiyatları, sıkılaşan finansal koşullar ve yükselen borç yükleri ciddi riskler........

© Para Analiz