menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Barış Süreci Kaldığı Yerden Devam Edecek

8 0
27.03.2025

Geçtiğimiz hafta, İmamoğlu operasyonunun yankıları ve sokaklardaki protesto eylemleri nedeniyle Suriye’de hayata geçirilen anlaşmaların önemi ve onunla bağlantılı olarak Türkiye’deki barış sürecine ilişkin gelişmeler pek konuşulmadı.

Suriye’de oldukça önemli ve kritik adımlar atıldı, gelişmeler yaşandı.

10 Mart tarihinde hayata geçirilen anlaşma, öncelikle halklar ve taraflar için kazançlı oldu.

Ahmed el Şara’nın cumhurbaşkanlığındaki Suriye yönetimi ile SDG arasında gerçekleşen görüşme sürecinde anlaşmazlık uzayınca, bölgedeki güçlerin baskısı, ABD’nin de isteğiyle hem Suriye yönetimi hem de SDG ortak noktada buluşmuşlardı.

Kazan/kazan kapsamlı anlaşmaya göre Kürtler, Suriye yönetimine bakanlık düzeyinde ortak olacaklar. Rojava bölgesi, Kürtlerin belirlediği bir valilikle yönetilecek. SDG’nin silahlı güçleri merkezî Suriye yönetiminin ordusuna entegre edilirken valiliğin belirlediği emniyet güçleri, Rojava bölgesinde görev yapabilecek.

Enerji kaynakları, su kaynakları ve petrol kuyuları ise Suriye yönetiminin denetimine bırakılacak.

Türkiye, Suriye’deki üslerinin sayısını artıracak ve Tışrin Barajı yakınına da bir üs kuracak.

Şara’nın Suriye yönetimine gelmesiyle birlikte başlatılan ve Suriye-Türkiye sınırındaki ticarete yönelik hayata geçirilen yüksek vergi uygulaması da kaldırıldı. Dolayısıyla Türkiye’yle Suriye arasındaki ticaret canlanacak.

Öte yandan Suriye yönetimi, Süveyda bölgesinde ayaklanan Dürzilerle de bir anlaşmaya vardı. Benzeri şekilde Dürzilerin yaşadığı bölge de valilik sistemiyle yönetilecek ve valilik merkezî hükümete bağlı olacak.

Şu anda Suriye’de şekillenen yeni sisteme bir nevi merkezi eyalet sistemi de diyebiliriz.

Yaşanan bu gelişmeler ve yapılan anlaşma, tüm tarafları memnun etti. Devrik Esad yönetimince tanınmayan Kürtler, artık Suriye yönetiminin bir parçası. Suriye yönetimi ise merkezî otoritesini ve denetimini kabul ettirmiş oldu.

Türkiye açısından bir tehdit olmaktan çıkan YPG, Suriye ordusu içinde konuşlanacak. Bu durumda sınır ötesi operasyonlar devri de şimdilik kapanmış oldu.

Rusya’nın Suriye’de bulunan üslerinin akıbetine gelirsek, bu konu şu anda belirsizliğini koruyor. Her ne kadar Şara, üslerin varlığına son verilmesini istese de ABD ve Rusya aynı fikirde değil. Bu nedenle üsler, Suriye’de bulunmaya devam edecek gibi görünüyor.

Sonuç........

© P24