Ayşe Barım ve Sektördeki Gücün Anatomisi
Ayşe Barım’ın dizi dünyasındaki konumu yıllardır tartışılıyor. Kimi yapımcılar ve senaristler, Barım’ın arka planda yürüttüğü bağlantılarla dizilerin yayına alınmasından oyuncu seçimlerine kadar birçok alanda belirleyici olduğunu öne sürdü. Ben de bu konuda pek çok yazı yazdım. Bu iddialar önceki yıllarda ufak çaplı tartışmalar yaratmış olsa da, bugün gelinen nokta çok daha büyük bir infiale işaret ediyor.
Ayşe Barım, özellikle 2015-2020 yılları arasında izlediği stratejilerle sektörde öne çıktı. Dönemin popüler isimlerini aynı çatı altında toplayarak güçlü bir “oyuncu portföyü” yarattı. Dijital platformlarla yaptığı kârlı sözleşmelerle piyasada rekabet dengesini değiştirdi. Bu hamleler, Barım’ı kısa sürede güçlü bir konuma taşıdı ve sektörde ona atfedilen “kuklacı” imajını pekiştirdi. Zira ipleri elinde tutan, kriz yönetiminde söz sahibi bir figür olarak görülmesi, “sessiz ve görünmez” bir güce sahip olduğuna dair algıyı da besledi.
Neden Şimdi?
Bugüne kadar Barım hakkındaki eleştiriler zaman zaman gün yüzüne çıksa da, hiçbir dönem bugünkü kadar güçlü bir kamuoyu baskısı oluşmamıştı. Bir süredir üstünde düşündüğüm, “Neden şimdi?” sorusuna cevap vermeye çalışacağım.
Döviz dalgalanmaları, dizi ihracat gelirlerinin ülke ekonomisi için önemini artırdı. Bu, büyük ihracat ağlarını yöneten isimlere (bu durumda Ayşe Barım gibi) yöneltilen ilgiyi de büyüttü. Uluslararası platformların Türkiye pazarına girişi ve agresif yerli içerik yatırımları, sektör içi rekabeti kızıştırdı. Barım’ın bu ortamda farklı yapım şirketleri arasında bir güç konsolidasyonu sağladığı iddia ediliyor.
Ülkede “yeni bir Gezi Direnişi olur mu?” gibi tartışmaların alevlenmesi, popüler kültür alanında konumlanan yapımcı ve oyuncuların politik etkisine daha çok dikkat çekti. İktidarın, bu tür popüler kültür unsurlarının oluşturabileceği muhalif dalgayı yakından izlediğini düşünüyorum. Böyle bir atmosferde, sektördeki en güçlü ismin, kamuoyunu geniş kitlelere ulaştıran dizilerde belirleyici olduğu algısı, ister istemez siyasetin de dikkatini çekiyor.
Türk dizi sektöründe hızla yıldızı parlayan kişi veya şirketlerin, benzer hızla gözden düştüğüne sık sık tanık olunuyor. Bu, “bekle-gözetle ve tepede vur” şeklinde özetlenebilecek........
© Öteki Sinema
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Download_on_the_App_Store_Badge.svg/203px-Download_on_the_App_Store_Badge.svg.png)
![Get it on Google Play](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/google.play.220.png)