menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Saruhan’ı İdare Eden Şehzadeler: I

12 0
25.02.2025

1945’ten bu güne 80 yıldır yayınlanmayı bekleyen bir kitap nihayet yayınlandı dersek ne dersiniz? İnsanın inanası gelmiyor. Ancak anlatacağım bir hikaye değil!

M. Çağatay Uluçay (1907, Çankırı- 4 Ağustos 1970, İstanbul) hayatını tarihi araştırmalara adamış değerli bir şahsiyettir. Uluçay’ın kitap, makale ve dergi yazılarının toplamının 300’ü geçtiği ifade edilmektedir.[1] Tarih ve eğitim camiasında bilinen ve özellikle Manisa ile ilgili yapmış olduğu özgün çalışmalarla eserlerinde yer verdiği vesikalar nedeniyle kaynak gösterilen özgün çalışmalara imza atmıştır.

M. Çağatay Uluçay’ın yazmış olduğu ancak bir türlü yayınlanamayan kitabı tarihçiler ve konunun uzmanları arasında adeta şehir efsanesi haline gelmiştir. Şehir efsanesi 2024 yılında efsane olmaktan çıkmış ve yayınlanmıştır.

M. Çağatay Uluçay’ın Manisa için yazmış olduğu ve 1945’ten bu yana yayınlanamayan kitabı Prof. Dr. Nejdet Bilgi’nin yoğun mesaisi ve titiz çalışmasıyla gün yüzü gördü.

M. Çağatay Uluçay ve İbrahim Gökçen Manisa ile adeta özdeşleşmiş iki müstesna simadır. Her iki şahsiyetin de yapmış olduğu çalışmaların çoğunluğu Manisa ve şehrin tarihi, kültürel yönüyle ilgildir.

Uluçay ve Gökçen 1930 ve 1940’lı yılların kıt imkanlarına aldırış etmeden bir yandan Manisa Ortaokulu ve Manisa Lisesindeki öğretmenlik, idari görevlerini aksatmadan Manisa Şer’iye Sicillerinden yola çıkarak yazmış olduğu kaynak eserler günümüz araştırmacılarına, bilim insanlarına ışık tutmaya devam ediyor. Uluçay ve Gökçen bir yandan da Gediz dergisini yayınlamış ve Manisa Halkevindeki çalışmalarına devam ettirmişlerdir.

Günümüzün........

© Önce Vatan