Okuma-Anlama Becerisini Etkileyen Duyuşsal Unsurlar
İçinde bulunduğumuz dönemde okuma, bireyin başlıca öğrenme yollarından biridir. Birey, edindiği bilgilerin büyük bir kısmını okuma-anlama yoluyla edinir. Bu anlamda okuma-anlama yeterliliği bütün öğrenme alanları için son derece önemli ve belirleyici bir beceridir.
Birey bilgi edinmek amacıyla yazılı metinleri okurken önce yazılı metne karşı duyuşsal yönden hazırlık yapar. Okumada bu süreci, öğrenme stiliyle uyumlu öğrenme stratejilerinin kullanımı izler. Okuyarak öğrenmede bireyin bilgiyi algılayıp ayırt etmesinden ve yeniden anlamlandırıp zihninde düzenleyinceye kadar geçen aşamada öğrenme stili belirleyici bir işleve sahiptir. Bu nedenle birey kendi kendine öğrenme sürecinde öğrenme stiliyle uyumlu öğrenme stratejilerini işe koşar.
Stratejik okuma becerisi sergileyen okuyucular duyuşsal stratejileri etkin kullanabilirler. Duyuşsal stratejiler; Okuyucunun okunacak metne dikkatinin çekilmesi, istekli kılınması, isteklilikte devamın sağlanması ve belli bir amaç doğrultusunda okumaya yönlendirilmesi gibi uyaranlarla doğrudan........
© Öğretmen Sitemiz
