Okuduğunu Anlama Becerisi
Türkçe öğretiminin temel amaçlarından biri öğrencilere görüp izlediklerini, dinlediklerini, okuduklarını tam ve doğru olarak anlama becerisi kazandırabilmektir.
PISA ve TIMMS sonuçlarına bakıldığında okuma becerileri alanında OECD ülkeleri ortalamasının gerisinde olduğumuz görülecektir. Bu nedenle çocuklarımıza kazandırılması gereken en önemli becerinin okuduğunu anlama becerisi olduğu tartışılmazdır.
Okuma eylemi; yazılı, görsel ve elektronik metinler üzerinde dikkat, algılama, hatırlama, anlamlandırma, yorumlama, sentezleme, değerlendirme ve çözümleme gibi zihinsel işlemlerin bir arada gerçekleştiği bir dil becerisi olarak tanımlanabilmektedir.
Okuma; öğrenme için başvurulan temel bir strateji olduğundan eğitimin her aşamasında geliştirilmesi gereken bir beceridir. Amacı öğrenme olan okuma etkinliğinde esas nokta, seslendirmekten ziyade anlamlandırmak olmalıdır. Çünkü okumada esas olan anlamadır. Bir anlam kurma süreci olan okuma, kelimeleri sadece gözle takip etme ve seslendirme değildir. Okuduğunu anlama yazarın vermek istediği mesajı çözümleyip metinde ifade edilenleri kendi anlam süzgecinden........
© Öğretmen Sitemiz
