menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yapay zekada batı merkeziyetçiliği

10 1
08.02.2025

Yapay zekalardan hangisi daha iyi? ChatGPT mi DeepSeek mi? Bunu önce onlara sorayım dedim. İlkin ChatGPT’ye sordum. Politik ve biraz kibirli bir cevap verdi:

“Deep Seek hakkında spesifik bir bilgim yok. Yaygın bir araç veya platform olarak bilinen bir şey değil. Eğer bu bir yapay zekaysa amaçlar benzer olabilir. Daha fazla detay verirsen, araştırır ve hangisinin daha iyi olduğunu anlamana yardım edebilirim”

Bir de DeepSeek’e sordum. Samimi, mütevazı ve nesnel bir yanıt aldım. Özetle:

“Bu sizin yapay zekadan ne amaçla yararlanacağınıza bağlı olarak değişir. Eğer yaratıcı bazı işler için kullanmak istiyorsanız ChatGPT daha iyi. Fakat güncel bilgiler edinmek istiyorsanız benim veri tabanım daha geniş”

DİL BENİM İÇİN EN HASSAS ÖLÇÜT

Daha önce ChatGPT’yle başta dil konuları olmak üzere çok kavga etmiştik. Yanlış anlaşılmasın, aramız yine de iyi. Bağırıp çağırıyorum ama çok da gönlünü alıp iltifat ediyorum. Fazlasıyla yararlanıyorum.
Ancak dünya egemen bilimi ne diyorsa onu Allah’ın emri gibi yobazca dayatmaya kalkıyor. Başta şu şaklaban Hint-Avrupa dil kuramı hakkında.

Ben karşı kanıtları gösterip fırça attıkça, özür diliyor, evet bunları da göz önünde bulundurmak lazım, diyor. Sonra bir soru daha soruyorsun, yine aynı kafa. Oraya giren saf insanlara kim bilir neler anlatıyor hergele.

Aynı soruları bu kez DeepSeek’e sordum:

“Avrupa dillerinde yoğun Türkçe kökler bulunduğuna dair önemli yayınlar var. Bu konuda nasıl bir tutum almamız gerekir?”

Cevabından biraz umutluydum. Çünkü hani Çin kaynaklı bir platform ya bu. Batı bilimine biraz eleştirel yaklaşacağını tahmin ediyordum. Bir de burada daha önce bahsetmiştim. Benim İngilizce makalelerimi academia.edu sitesinde yakından izleyen 45-50 kişilik bir Çinli akademisyen grup var.

Oraya ne yazsam saat geçmeden okuma ve indirme rekorları kırıyorlar. Bundan hem işkilleniyor hem de biraz umutlanıyordum. Gerçi iki ay önce bunlardan 10 kadarına özel mesaj attım. Neden bu kadar ilgilisiniz, yardım edebileceğim bir şey var mı, bir sorunuz var mı? Tek biri karşılık vermedi, ama sonraki yazılarıma da aşkla sarılmaya devam ettiler. İşte biraz da o yüzden DeepSeek ortaya çıkınca "Tamam, bu da o çalışmanın parçasıymış" diye düşünmüştüm.

Ancak cevap hüsran:

“Bu bahsettiğiniz çalışmalar dünya bilim çevrelerince kabul edilmiyor. Bunlar spekülatif ve sahte bilimsel çalışmalar…”

Haydi… Gerçi Çin’in bilime nasıl yaklaştığını biliyoruz. Tıp bilimine........

© OdaTV