Persenk’ten Güneş-Dil’e: Arapçanın Türkleşme süreci
Türkçenin dünya dillerinin kökü olduğunu gösteren iki kayıp kitap daha… Biri “Persenk”: Abdülhamit’e sunulan ilk “Güneş-Dil” kitabı. Öbürü Atatürk’e Atatürk soyadını veren kayıp yazardan “Arapçanın Türk Diliyle Kuruluşu”.
İkincisinden başlayalım. Prof. Naim Hazım Onat Osmanlı’nın ve Cumhuriyet’in önemli dil bilginlerinden. Milletvekilliği döneminde Atatürk’e bu soyadının verilmesini kanun teklifi olarak sunan grubun başındaki kişi. Agop Dilaçar’a göre “Atatürk” adını bizzat o bulmuş.
Onat Konya’da doğdu ve orada büyüdü. Medrese öğretimi gördü ve sonrasında medrese hocalığı yaptı. Arapça ve Farsça’ya hakim bir bilim insanı olarak felsefe, kelam, tarih, psikoloji, Arapça ve Farsça öğretti. Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi ve Türk Dil Kurumu’nun en öne çıkan isimlerinden biri oldu. Atatürk’ün emriyle kurulan Güneş-Dil Komisyonunu üyelerinden biriydi. Türk Dil Devrimi kapsamında bildiriler ve makaleler sundu.
En önemli eseri “Arapçanın Türk Diliyle Kuruluşu”dur. Ben bunu İlyas Şimşek’in haberdar etmesi üzerine sahaftan bularak okudum. Eser üç ciltten oluşuyormuş. İlk cildi 1944’de yayımlanmış. 2. cildin sadece bir fasikülü 1951’de yayımlanmış. Kalan bölümler ve 3. cilt yayımlanmamış. Tamamı unutulup gitmiş.
TÜRK DİLİNİN ARAPÇAYLA KURULUŞU
Onat bu eserinde Arapçanın Türkçe’den türediğini iddia etmiyor. İki dilin birbirinden kökten farklı olduğunu kabul ediyor. Ancak Türkçe’nin Arapça üstünde çok yoğun bir etki bıraktığını........
© OdaTV
