menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Siyasal Partilerin Sosyolojik Tabanı ve Figüranlık Sorunsalı

9 1
31.01.2025

“Kendi mahallesinde kaybolanlar, şehrin sokaklarında rehber olamaz.”

Modern siyaset, bireylerin ve grupların kimlik, aidiyet ve taleplerini siyasal sistem içinde ifade edebildikleri bir mekanizmayı gerektirir. Ancak, bu ifade kanallarının işlevsiz hale gelmesi, partiler ile tabanları arasında bir temsil krizine yol açabilir. Yukarıdaki alıntı, bu krizi ve siyasette figüranlık rolünün nasıl işlediğini vurgulamaktadır.

Siyasette aktörlük, bireylerin veya grupların siyasi karar alma süreçlerinde etkili olmasıdır. Aktör olabilen birey veya gruplar, yalnızca temsil edilmekle kalmaz, aynı zamanda siyasal mekanizmayı şekillendirebilir. Buna karşın figüranlık, bu süreçlerde yalnızca “görünürde” bir rol oynamak anlamına gelir. Figüranlık, özellikle marjinalleştirilen bireyler veya gruplar için yaygın bir durumdur.

Bu bağlamda, “kendi mahallesinde figüran bile olamayıp şehirlerde figür yapılanlar,” temsil krizini derinleştiren bir durumu ifade eder. Bu kişiler, hem kendi çevrelerinde etkisizdir hem de şehir siyasetinde yalnızca dekoratif bir unsur olarak kullanılır. Böyle bir tablo, siyasal yapının temsiliyet mekanizmalarının zayıflığını yansıtır.

Siyasal partilerin tabanları, genellikle belli bir ideolojiye, kültüre veya ekonomik çıkar grubuna dayanır. Ancak bu tabanlar, yalnızca fiziksel bir kitle olmaktan ziyade, partinin varlığını ve politikalarını........

© Nokta Haber Yorum