menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bir İdeoloji Olarak Bilim 

9 6
17.10.2024

Bilim fikrinin bir ideoloji olarak kodlanması pek çok kişiye akıl kârı gibi gelmeyecektir. Belki bilimin dinamikleriyle ideolojinin dinamiklerinin faklılığından dem vurulacaktır. Zaten modern Batı paradigmasına da bilimin, tüm dünyayı her daim ileriye, daha iyi bir geleceğe götüreceği varsayımı hâkim. Aynılıklar, faklılıklar, varsayımlar bir yana, bilim son tahlilde hangi felsefeye hizmet etmektedir? Bilimle ilgili ne kadar “doğru” fikirlere sahibiz? Değilsek doğru olan nedir?

Bütün bunların yanıtını vermeye ve bilimin neden bir çeşit ideoloji olduğunu anlamaya, temellendirmeye çalışacağım. Zira konu önemli; tüm seküler ideolojileri besleyen, onlara ihtiyaç duydukları “yakıtı” sağlayan yine bilimden başkası değil. Bu nedenle ona, ideolojilerin bir anlamda homojenize olmuş, hatta yeri geldiğinde onları mutasyona uğratan faaliyet olarak da bakabiliriz.

Akıl biyolojik doğamızın sınırlarını zorluyor, hatta aşıyor çoğu zaman. Bunu bilim denen fikirler bütünüyle yapıyor. İnsanın doğasıyla savaşılmaz, bunu biliyoruz ama pekala by-pas edilebilir. Mesela insana kanat takıp uçurmak mümkün değil, ancak aklı başka bir yolla onu uçurabiliyor.

Parayı ve zamanı kim kontrol ediyorsa bilimi de o kontrol ediyor. İnsanın fizik dünyadan daha fazla yararlanmasının yolunu açıyor. Biz farkında olmasak da bilim öncelikli olarak, insanların kafasının içini savaş alanı haline getirdi. Onun için artık insanların kafasının içi bir savaş alanıdır. Bilim, yaşama karşı savaşları önce orada kazanmalıydı. Kazanılan savaşların paraya ve güce tahvil edilmesi ve bunun meşru bir şey olması ancak böyle sağlanabilirdi. Topluma istenen şeklin verilmesi artık çocuk oyuncağıydı. Bu anlamıyla bilim tam bir ideolojidir. Hatta seküler kesim açısından bir çeşit din........

© Nokta Haber Yorum


Get it on Google Play