Dette vil ikke unge kriminelle snakke om
Jan Bøhler
Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Når jeg i årevis har fulgt rettssaker mot unge som står tiltalt for vold, trusler, drapsforsøk og bevæpning, har én ting blitt mer og mer tydelig. Det er bare unntaksvis at det dukker opp et norsk navn.
Det samme bekreftet Salto-rapporten for 2022 som viste at 86 prosent av særdeles aktive unge kriminelle gjengangere i Oslo har innvandrerbakgrunn.
Hva skal vi bruke denne kunnskapen til?
Den har naturligvis vært brukt til å argumentere for å stoppe innvandringen. Det er mange gode grunner til det, særlig i Oslo og andre byområder. Men det er ett tiltak som bare vil virke på lang sikt. De aller fleste av de unge voldskriminelle er andre- og tredjegenerasjons innvandrere. De er født og oppvokst her, og kommer til å bli.
De er en del av vårt nabolag, enten vi liker det eller ikke.
Derfor er jeg er mest opptatt av hvordan vi kan stoppe kriminaliteten blant dem. Når innvandrerungdom er så kraftig overrepresentert, blir spørsmålet: Hva er særegent for dem som gjør at for mange havner på ville veier?
Jeg har snakket med mange som kjenner disse miljøene innenfra, og har samme bekymring som meg.
Jan Bøhler er spaltist i Nettavisen, forfatter av to bøker, «Østkantfolk» og «Nær folk», vokalist og tekstforfatter i bandet Enkle Typer, styremedlem i Likestilling, integrering, mangfold (LIM), i Tigerstadsteatret, nestleder i Folkeaksjonen Redd Ullevål Sykehus og medlem av Kringkastingsrådet.
Bøhler har tidligere vært stortingsrepresentant i 16 år. Han var nestleder i Stortingets justiskomité hvor han satt i to stortingsperioder........
© Nettavisen
visit website