Dette koster samfunnet minst 10 milliarder i året
Anne Hafstad
Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Jeg er så lei av at typiske kvinnesykdommer alltid kommer bakerst i køen i Helse-Norge. Kan noen med makt og myndighet snart lytte til kunnskap og fakta og gjøre noe?
Så vidt jeg vet utgjør vi kvinner rundt halvparten av befolkningen. Og vi lever lengre enn menn. Da er det åpenbart at å forebygge osteoporose og unødige hoftebrudd blant den økende gruppen eldre kvinner, er både smart og nødvendig.
Anne Hafstad har lang erfaring som helsejournalist og kommentator i Aftenposten og Dagens Medisin, og som redaktør i Sykepleien.
Hun har vært avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, og har jobbet som sykepleier på Ullevål sykehus og i Kreftforeningen.
Hun har vunnet SKUP-prisen to ganger, og fikk i 2009 Karl Evang-prisen for sitt omfattende arbeid som helsejournalist.
Hafstad er utdannet sykepleier og dr. philos fra Universitetet i Oslo.
Da vil flere eldre kvinner klarer seg selv lengre på egen hånd. Det er først og fremst bra for den enkelte kvinne og hennes livskvalitet, og for hennes nærmeste. Men du verden hvilken gevinst det vil være for helsetjenesten og samfunnsøkonomien totalt sett.
Så vet jeg selvfølgelig at også menn rammes av osteoporose, men i langt mindre grad enn kvinner. Det gjør jo ikke saken noe bedre. Snarere tvert imot. Også mennene som rammes fortjener bedre enn det vi er vitne til nå.
Osteoporose er en folkesykdom, men også primært en kvinnesykdom.
Les også Anne Hafstad: Farlig feilinformasjon om hjemmefødsler
Beregninger fra perioden 2008 til 2011 viser at hoftebrudd, som ofte er et resultat av ubehandlet beinskjørhet, er estimert til å koste samfunnet rundt 9 milliarder kroner årlig. I dag mener forskerne kostnaden er minst 10 millioner kroner. Kanskje langt mer.
Den største kostnaden er knyttet til de kommunale helse-........
© Nettavisen
