Vi lærte leksa av Putin – nå må vi sørge for ikke å gjøre det igjen
Anders Magnus
Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Etter at Donald Trump ble innsatt som president i USA 20. januar, har han gjort alt han kan for å fornærme og angripe tradisjonelle allierte i Europa, samtidig som han smisker med Russlands diktator Vladimir Putin.
Turister fra Europa har blitt arrestert og internert i USA, og «mannen med motorsagen» – Elon Musk – har blandet seg inn i europeisk politikk til støtte for ytterste høyre fløy i Storbritannia og Tyskland.
Da er det ikke rart at uviljen blant folk flest i Europa og Norge øker – både mot Donald Trump, Elon Musk og mot USA. I mange land er det boikottaksjoner både mot Elon Musks elektriske Tesla-biler og generelt mot amerikanske varer som Coca-Cola og Colgate tannpasta. Reisebyråene registrerer mindre interesse for å feriere i USA.
Anders Magnus har vært utenrikskorrespondent for NRK på tre kontinenter: Afrika, Asia og Amerika. Siste utstasjonering var Washington DC, hvor han dekket mesteparten av Donald Trumps regjeringstid - og starten på Jo Bidens.
I tillegg til alt det Donald Trumps regjering gjør mot oss i Europa – og Grønland – viser han også fingeren til det tradisjonelle demokratiske systemet i USA. Der sier grunnloven eksplisitt at makten i landet skal deles mellom den lovgivende, den utøvende og den dømmende makt.
Har du fått med deg denne? Kommentaren fortsetter under:
Trump har den lovgivende makt i sin hule hånd, siden det Republikanske partiet har flertall i begge av den valgt nasjonalforsamlingens kamre (Senatet og Representanthuset). Og republikanske folkevalgte som måtte være uenige med Trump våger ikke å protestere mot presidentens politikk. Da kan de bli utsatt for hetskampanjer på sosiale medier eller i verste fall voldelige trusler fra Trump-tilhengere, både mot seg selv og sine familier.
Nå forsøker Trump også å spille domstolene ut på sidelinjen,........
© Nettavisen
