Cenevre’de ölü ata otopsi mi yapılacak?
BM’nin davetiyle 17-18 Mart’ta Cenevre’de düzenlenecek gayriresmî beşli toplantı, Kıbrıs müzakerelerinde yeni bir dönemi mi başlatacak, yoksa yıllardır süregelen başarısızlık döngüsüne bir halka daha mı ekleyecek? Eğer Rum tarafı, Kıbrıslı Türkleri hâlâ siyasi eşitlikten yoksun bir azınlık olarak görmeye devam ederse, BM yetkilileri bu kez en azından şu soruyu sormalı: “Beyler, bu at kaç kere öldü?”
Tam 31 yıl önce, Bill Murray’in başrolünde oynadığı “Groundhog Day” adlı bir film vizyona girdi. Filmde, ana karakter her sabah aynı güne uyanıyordu. Ne yaparsa yapsın, olaylar tekrar tekrar aynı şekilde yaşanıyordu.
Kıbrıs müzakereleri de tam olarak böyle. 1968’den bu yana görüşmeler yapılıyor, taraflar bir araya geliyor, BM bir formül üretmeye çalışıyor, Rumlar Türk tarafını görmezden geliyor ve sonuç hep aynı oluyor: Hiçbir şey değişmiyor.
Ve işte yine geldik aynı noktaya. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs sorununu “çözmek” için yeni bir girişimde bulunuyor. 17-19 Mart’ta Cenevre’de düzenlenecek gayriresmî beşli toplantı, tüm tarafları bir araya getirecek. Program şöyle:
• 17 Mart akşamı: Taraflar bir araya gelecek ve akşam yemeği yiyecek. (Muhtemelen diplomatik nezaket sohbetleri yapılacak.)
• 18 Mart sabahı: BM Genel Sekreteri taraflarla ikili görüşmeler yapacak. (Büyük ihtimalle, “Nerede kalmıştık?” diye sorulacak.)
• Günün belirsiz bir saatinde: Beşli toplantı düzenlenecek ve “özlü bir tartışma” yapılacak. (Ama büyük ihtimalle, kimse masadan yeni bir fikirle kalkmayacak.)
Ancak bu sefer önemli bir fark var: Kimse tam olarak neyin konuşulacağını bilmiyor. BM, toplantının “çerçeve” niteliğinde olacağını söylüyor ama asıl mesele şu: Bu toplantının gerçekten bir anlamı var mı?
Ölü at teorisi’nin en başarılı uygulaması
Kıbrıs meselesi, tam anlamıyla Ölü At Teorisi’nin bir örneğidir. Bir........
© Muhalif
