menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Turist meyveler

13 9
27.01.2025

Avokado tüketmek “Sürdürülebilir” bir Dünya için ne kadar doğru bir seçim dersiniz?

Hadi gelin bu gün turist meyvelerden söz edelim. Yetişme şartları ülkemizin iklim koşullarına uymayan, ancak bazı bölgelerimizde “doğal olmayan” şartlarla yetiştirilen tropikal meyvelerden söz ediyorum. Doğal değil, çünkü bizim iklimimiz tropikal iklimden farklı, adı üzerinde tropikal iklim; bol yağış, su ve sıcak ortam isteyen ürünler. Her ne kadar iklim krizinin etkisi ile ülkemizde mevsimler artık eskisi gibi olmasa da, son yıllarda Türkiye’nin iklim tanımına “Subtropikal” kavramı eklense de asıl sorunumuz zaten su. Türkiye su stresi çeken ülke kategorisinde. Ve bu ürünler Dünyanın neresinde yetişirse yetişsin çok su isteyen ürünler.

Muz, ananas, kivi, ejder meyvesi gibi ve son olarak da Rize’de yetiştirilen Tamarillo Türkiye’de yetişen tropikal çeşitlerden bir kaçı. Anavatanları Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Peru, Kolombiya, gibi yılın her mevsiminde ortalama sıcaklığın yüksek olduğu ülkelerde yetişen bu ürünler kilometrelerce yol yaparak gelirler ülkemize.

Bir ürün elimize ulaşana dek kat ettiği yol, o ürünün karbon ayak izini oluşturur. O ürünü kim tüketiyorsa o karbon ayak izi, o kişiye ait olur. Örneğin canım avokado soslu ekmek dilimi üzerinde yumurta yemek istedi. Eğer o avokado Dominik Cumhuriyeti’nden yola çıkmışsa, önce market rafına, oradan bizim evimize gelene kadar geçen süreçte harcanan tüm kaynaklar, onu tüketen kişinin karbon ayak izine eklenir. O avokadonun yetiştirilmesinde........

© Muhalif