menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sürdürülebilir Makam mı? Sürekli Makam mı?

5 11
16.09.2024

Yaklaşık 200 yıldır konuşulan bir konu Sürdürülebilirlik. Bakmayın son 20-30 yıldır dilimize pelesenk oldu. Ortak bir tanım ve kavrayış da hala belirlenememiş olacak ki, yaklaşık 2 bin şekilde anlatabiliyoruz bu kavramı.

Sürdürülebilirliğin Tarihsel Gelişimi Sürdürülebilirlik konusundaki en bilinen ve kabul gören tanımlama girişimi, Birleşmiş Milletler Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu tarafından 1987 senesinde yayınlanan “Ortak Geleceğimiz” raporunda bulunmaktadır. Komisyonun başında bulunan Gro Harlem Brundtland’ın ismine ithaf edilerek “Brundtland Raporu” şeklinde tanınan metinde Sürdürülebilir Kalkınma, “Gelecek kuşakların kendi gereksinimlerini karşılayabilme kapasitelerini tehlikeye atmadan bugünün gereksinimlerini karşılayabilen kalkınma” olarak tanımlanmaktadır.

Sürdürülebilirlik bugün, coğrafyadan ekonomiye, işletmeden sağlığa, sosyolojiden psikolojiye, eğitimden meteorolojiye, iklimbiliminden ziraata, ormancılıktan fiziğe; iletişimden işletme yönetimine, çevre mühendisliğinden enerji sistemlerine, kültürel araştırmalardan mimarlığa ve şehir planlamacılığına uzanan hemen tüm bilimsel disiplinlerin alanı ve çalışma konusudur.

Geçtiğimiz yıllarda katıldığım bir programda “Sürdürülebilir Tatil” kavramını anlatmaya çalışıyordum; orada bulunanlardan biri “bayılırım sürekli tatil yapmaya” demişti. Sürdürülebilir olmanın, süreklilik anlamına gelmediğini, dolayısı ile Sürdürülebilir Tatilin de sürekli tatil yapmak anlamına gelmediğini anlatmaya çalışmıştım. Tıpkı sürdürülebilir makamların sürekli makamların olmadığı gibi. Evet bir makamın sürdürülebilir olması ideal olandır. Yani bir makamın devamlılığı. Örneğin TBMM Başkanlığının devam etmesi gerektiği gibi ya da TRT Genel Müdürlüğü olmalı elbette. Veya Yargıtay Başkanlığı, Darüşafaka Cemiyeti, Şehit Aileleri Derneği, TEMA…. Çokça platform sayabiliriz. Bu kurumların devam etmesi, sürdürülebilir olması toplumsal düzen için olması gereken. Ancak bu kurumların aynı kişiler tarafından yıllarca yönetilmesi toplumsal bir sorun. Tıpkı 32 yıldır hiç değişmeyen başkanı ile Gazeteciler Cemiyeti gibi.

Önümüzdeki hafta merkezi Ankara’da bulunan........

© Muhalif


Get it on Google Play