Paris Olimpiyatları Paris İklim Anlaşmasını eledi
Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan, dünya çapındaki izleyicileri hayrete düşüren, kural tanımaz olimpiyat açılışı geçtiğimiz birkaç gün öncenin en çok konuştuğu konu oldu. Maviye boyanmış neredeyse çıplak bir şarkıcı, sarışın sakallı travesti kraliçe, İsa Mesih'in 13 havarisinin travestiler tarafından canlandırılması gibi çılgın düşünceler pek çok eleştiri aldı. Fransa Katolik Kilisesi piskoposlarından, Büyük Aile Platformu’na, Dünya Müslüman Âlimler Birliği’nden Rus gazetecilere kadara birçok kesimden tepki alan Olimpiyat organizasyonuna bir eleştiri de İklim Uzmanlarından geldi.
Tarihin “en yeşil” olimpiyatını düzenleme iddiasında bulunan Paris maalesef hedeflerinden geri adım atmak zorunda kaldı. Aynı Paris’te 2015 yılında “dünyanın artık daha fazla ısınmaya tahammülü yok o neden ile her alandaki tüketim dolayısıyla emisyonlar azaltılmalı” denilmiş ve bugün OLİMPİYATA katılan hemen tüm ülkeler de bu anlaşmanın altına imza atmıştı.
Paris, olimpiyatlara hazırlanırken İklim Krizine yönelik olarak tarihi ve daha önce hiç görülmemiş devrim niteliğinde bir organizasyon vaat etti. Ne de olsa Paris İklim Anlaşması’nın üzerinden sadece 8 yıl geçmişti. Ve Fransa’nın emisyonları düşürme konusunda ciddi vaatleri vardı. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun “Oyunlar ya çevre dostu olacak ya da gerçekleşmeyecek” açıklaması da bu vaatlerin en önemli teminatı oldu.
Organizatörler karbon emisyonlarını azaltma çabalarında ciddiydiler. Oyunların beklenen karbon ayak izini ölçtüler, enerji verimlilikleri yoluyla emisyonları azalttılar, mevcut tesisleri kullanarak yeni inşaatları sınırladılar, bisiklet yolları eklediler, yakıtla çalışan jeneratörlerin kullanımını en aza indirdiler ve madalyalar, podyumlar ve etkinlik materyallerinin çoğu için sürdürülebilir şekilde üretilen mallar tedarik ettiler. Belki de en önemlisi, sürdürülebilirlik çalışmalarından her fırsatta bahsettiler. Önlerine de hedefler koydular. Uzunca bir süre Londra Olimpiyatlarındaki emisyonların yarısı kadar salım olacağı söylendi. Ardından Rio’nun ortalaması yarısı kadar denildi ki Rio’nun emisyonları ise daha yüksek.
Neydi o söz edilen Olimpiyatların emisyonları hatırlayalım; 2016 Rio 3.6 milyon ton, 2012 Londra 3.4 milyon ton. 1992-2020 yılları arasında düzenlenen 16 olimpiyat oyununun en sürdürülebilir olanı 2002 Salt Lake City(ABD). İkinci sırada da 1992 Albertville (Fransa). Bu iki olimpiyatta kış olimpiyatları idi. En sürdürülebilir yaz olimpiyatı ise 1992 Barselona (İspanya). Covid-19 salgını nedeniyle seyircisi olmayan 2020 Tokyo ise 1,9 milyon ton emisyon........
© Muhalif
visit website