Kutup ayıları yürümekte güçlük çekerken ABD kılını kıpırdatmıyor
Araştırmacılar, iklim değişikliğinin yol açtığı 'son olayda' ayıların pençelerine yapışmış, çapı 30 santimetreye kadar ulaşan buz blokları keşfetti. Doğu Grönland'ın Kane Havzası'ndaki kutup ayılarının neredeyse yarısı iklim değişikliği sonucunda ayaklarının etrafında buz kütleleri oluşması nedeniyle artık yürümekte zorluk çekiyorlar. Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, "Daha önce böyle bir şey görülmemişti" yorumunu yaparlarken, iklim krizi nedeniyle yok olan yaban hayatında, önce birçok türün yaşam kalitesi bozuluyor ardın da türler tamamen ortadan kalkıyor. “Felaket” olarak yorumlanan yaban hayatı kaybı için 200 e yakın ülke harekete geçmiş durumda, Amerika Birleşik Devletleri hariç. 1992 yılından beri ABD’nin hiç bir başkanı bu konuda kılını bile kıpırdatmadı. Kısmet Harris’e olabilir.
Son 50 yılda biyoçeşitliliğin yaklaşık yüzde 70 inin yok olması ile Dünya ülkeleri harekete geçti. Şu sıralar yaklaşık 200 ülkenin katılımı ile Kolombiya Cali’de Biyoçeşitlilik Zirvesi(COP16) yapılıyor. Ülkeler doğayı mevcut hızlı yıkımdan nasıl kurtarabileceklerini tartışacak ve çözüm bulmaya çalışacaklar. Her ülke doğayı kurtarmak için bir plan üzerinde müzakere ediyor. ABD hariç. ABD doğayı korumak için imzalanan en önemli anlaşmayı imzalamıyor. Hem de taaa 1992 yılında yapılan Rio Zirvesinden bu yana.
ABD bir çok ölçüte göre eski başkan Donald Trump’ın dört yılı hariç küresel bir çevre lideridir. Tehlike Altındaki Türler Yasası ve Temiz Su Yasası gibi dünyadaki en güçlü çevre yasalarından bazılarına sahiptir. Ülke iklim değişikliği ve yaban hayatı azalmalarıyla mücadele için milyarlarca dolar yatırım yapmaktadır. Önde gelen çevre araştırmalarının çoğunu üretmektedir. Gelin görün ki Vatikan’ı saymaz isek, doğayı korumak için en önemli küresel anlaşmaya katılmayan Dünyadaki tek ülke.
Şu sıralar devam eden Cop16 da ABD hükümeti, teknik uzmanlar dahil önemli bir heyet ile temsil ediliyor aslında. Ancak heyetin hiçbir resmi söz hakkı yok. Çünkü, az önce de belirttiğim gibi doğayı korumak için ülkelerin imzaladığı anlaşmanın altında ABD’nin imzası yok. Hem de yıllardır. Bu çok önemli bir sorun çünkü biyoçeşitlilik krizini düzeltmek için en önce yapılması gereken doğaya zarar veren tüm endüstrileri ve finansal akışları yeniden düzenlemek. Örneğin endüstriyel tarımı ve onu destekleyen sübvansiyonları yeniden........
© Muhalif
visit website