menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Engin Altan Düzyatan yerine Homer Simpson

4 0
02.09.2024

Sıklıkla duyduğumuz bir yorum vardır “Krizlerden fırsatlar doğar” diye. İklim Krizi de İklim İşleri yaratmaya başladı.

Krizlerden fırsat yaratmak anlamında kullanılan “Crisitunity” kavramının iş dünyası literatüründe yer alması da oldukça ilginç aslında. İş dünyasının önde gelen yayın organlarından biri olan PARA dergisinde okumuştum, bu kavram bir çizgi karakterin uydurması. Evet bir çizgi karakter hem de hemen hepimizin bildiği ve hatta her bir bölümün senaryosunda “kehanetler” e yer verilen bir çizgi dizi, The Simpson. 6 Şubat depremine atıf yapılan “Kahramanmaraş” olayı, ikiz kuleler felaketi, Covid 19, Epstein Skandalı, Donald Trump'ın başkanlığı, Disney ve Fox'un birleşmesi ve daha birçok bir çok olayı çok önceden tahmin eden çizgi dizi bu kavramın da yaratıcısı imiş. Dizinin karakteri Homer Simpson tarafından literatüre giren bu kavram “Cristunity”, krizlerle fırsatları birleştiren anlamında.

Crisitunity terimi, kriz içinde olumlu değişim ve büyüme fırsatlarının da olabileceği fikrini vurguluyor. Zorlukların ve krizlerin yalnızca olumsuz olaylar olarak değil, aynı zamanda olumlu değişim ve yenilik fırsatları olarak da görüldüğü bir bakış açısını ifade ediyor. Covid 19 ile Online satış kanallarının güçlenmesi gibi, Rusya-Ukrayna savaşının ardından yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar gibi.

Küresel bir kriz olan İklim Değişikliğinin getirdiği zorluklarla mücadele ve uyumlanma çabaları da yeni iş alanları yaratmaya başlamış durumda. Uzmanlar diyorlar ki; geleceğin iklim işleri, geçmişteki işleri düşünme biçimimizi değiştirmeli. Yani bildiğinizden daha farklısını ve fazlasını bilmeniz gerekiyor diyorlar kısacası. Örneğin; Elektrikçilerin güneş panelleri kurmayı öğrenmesi, inşaat işçilerinin binalarda uygulanacak enerji verimliliğinden haberdar olması, bankacıların iklim riskini yönetmesi gibi.

Uzmanların iklim krizi ile mücadelede söyledikleri iki husus şu; biri krizin daha fazla büyümemesi için alınması gereken önlemler var, ikincisi de bu krizle baş edebilmek için uyumlanma çalışmaları yapmak gerekiyor. “Her iş iklim değişikliğinden etkilenecek" ve "Ekonominin her sektörüne bakıyoruz ve her sektörün değişmesi gerekecek. Bu küçük bir geçiş olmayacak” bu yorum Cornell Üniversitesi İklim İşleri Enstitüsü'nün kurucu yöneticisi Lara Skinner’dan geliyor.

Uyumlanma çalışmaları için ülkeler harekete geçmiş durumda. Bu çalışmalardan biri ABD’de büyük bir bütçe ile başlıyor. Geçtiğimiz yıl da Biden yönetimi, 20.000 genç Amerikalıyı küresel ısınmayla mücadeleye yönelik işlere yerleştirmek amacıyla Amerikan İklim Kolordusu ‘nu kurmuştu.

Bu yıl başlayacak çalışmalar, Kıyı dayanıklılığı ve deniz ekonomilerinin korunmasına odaklanıyor ve öncelikle bireylerin........

© Muhalif


Get it on Google Play