menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Siyasi gericiliğin Makyavelli yöntemleri

10 1
14.03.2025

Bu yazıyı halen ülkeyi yönettiğini zanneden ama yönetemeyen aciz cehaletin ana felsefesini oluşturan noktaları sizlere yeniden hatırlatmak ve olaya bir bütünlük içinde bakmanıza yardımcı olmak için yeniden paylaşıyorum. Bu zihniyetle mücadelenin tek yolu aynı yöntemlerle yanıt vermektir. Yani Makyavelist yöntemleri daha da geliştirip ülkenin içine düşürüldüğü bu yıkımdan kurtulmanın tek yolu budur.

Askerde bile rakibe aynı silahla karşılık verilir ilkesi geçerlidir. Unutmayın rahmetli İsmet Paşa’nın şu sözlerini:
"Bir memlekette namus erbabı en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket kurtulmaz."

Biraz Tarih

İtalyan devlet adamı Niccoló Machiavelli (Makyavelli), Prens isimli kitabını 1513 yılında yazdı fakat kitabın basımı ölümünden 5 yıl sonra, 1532 yılında oldu. Kitabında ahlaksızlığı ve masum insanları kendi çıkarları için kullanan siyasetçileri tanımlıyordu. Kısaca “amaca ulaşmak için her yol mübahtır” ilkesini destekliyordu.

Kitaba o zamanlar tepki koyanlar, “zalim diktatörlere şeytanlık tavsiyelerinde bulunuyor” dediler.

Makyavelli’nin kitabının basımından yaklaşık yüzyıl sonra, Papa XV. Gregory (Papalık süreci: 1621-1623) bir kardinaller komitesi kurdu. Bu komitenin adı "Sacra Congregatio de Propaganda Fide" idi. İngilizcesi: “Sacred Congregation for Propagating the Faith” yani “İnancın Yayılması için Kutsal Komite” anlamına gelir. Dünyaya yayılan Katolik misyonlarının yönetiminden sorumlu bir kardinaller komitesiydi ve 1622 yılında Papa XV. Gregory tarafından kurulmuştu.

Propaganda kelimesi de buradan gelmektedir. Sözcük, Latince “propagare” kelimesinden türetilmiştir ve “bir fikri, uygulamayı, görüşü ve inancı yaymak” anlamına gelir.

Makyavelli’nin görüşleri asırlar boyunca çeşitli diktatörler, krallar, sultanlar tarafından kullanıldı. Ancak........

© Muhalif